Je tu červenec - léto, voda, slunce. Hurá, jsou prázdniny! Zahrádkář ale není školák, ani rekreant a vnímá léto trochu jinak. Všechnu vodu z rekreačních rybníků by potřeboval pro svoje žíznící rostliny, sluníčko pro svoje dozrávající papriky a rajčátka. A lidé, co se u vody jenom tak vyvalují, by mu mohli pomoci s motykou na jeho latifundiích. A opalování? Zahrádkář má opálená pouze záda, jak pleje a sklízí, ohnut nad záhony. 

Zahrádkář slunce potřebuje, toužebně ale vyhlíží na obloze každý obláček a doufá, že mu skropí právě jeho zahrádku. Protože na Sahaře je slunce dostatek, a přece je pustá. Voda, ta dává život. 

Je tu červenec – měsíc žní na zahrádce.

• Sklízejte vaše saláty, kedlubny, rané zelí. Nenechávejte je přezrávat, mladé rostliny jsou jemné a křehké, s dlouhým dnem se zvyšuje riziko vykvétání.
• Využijte po sklizni uvolněné záhony pro další plodiny. I u nás budete mít z jednoho záhonu dvě sklizně. Můžete vyset brokolici, saláty, vodnici, ředkvičky nebo salátovou řepu.
• Je čas vyset krátkodenní zeleniny pro podzimní sklizně – japonské ředkve, pekingské a čínské zelí i ostatní asijské listové zeleniny.
• Kontrolujte svoje skleníčky, hlavně ty s rajčaty, a intensivně je větrejte i po ránu. Rajčata snesou lépe dočasný teplotní diskomfort než delší orosení listů, které je častou příčinou rozvoje listových chorob.
• Přichází doba potencionálního nástupu plísní. Kontrolujte porosty cibule, okurek a rajčat a zasáhněte při prvních projevech onemocnění.
• Přihrnujte rostoucí sazenice podzimních pórků, docílíte delší vybělený stvol.
• Vyštipujte pravidelně květy bazalky – podpoříte tím vegetativní růst a tvorbu listů.  
Mandelinka bramborová miluje listy lilků baklažánů stejně jako brambory. Jestli lilky pěstujete sledujte pozorně výskyt mandelinky, je schopna zdecimovat vaše rostliny v průběhu pár dní.

„Žijte“ ve své zahradě a se svou zahradou, sledujte ji. Nejlepším receptem na zdravou a vitální zeleninovou zahradu je udělat si na ni každý den čtvrthodinu času a projít jí bez jasného cíle. Tak budete schopni zaznamenat mravence lezoucí nahoru a dolů po paprice, co vždy indikuje přítomnost mšic. Zavčas uvidíte podezřelé skvrny na listech při nástupu plísní. Při procházce si všimnete nažloutlých listů, prvního příznaku nedostatek dusíku. Když půjdete do zahrady s jasným cílem vyplet ten či onen záhonek, spousta podstatnějších problémů vám unikne. Tato „čtvrthodinka navíc“ prospěje zdraví vaší zahrady i vašemu. Je důležité nebýt jenom otrokem svých záhonů, ale vychutnat si je. Polaskáte je a ony polaskají vás.

záhony

Salátová řepa má nálepku podzimní zeleniny. Sklízejte ji ale i v průběhu léta. Odrůdy BORO F1, BONA nebo žlutý BOLDOR F1 zakulacují již malé bulvičky. Už v průběhu července a srpna můžete sklízet „baby“ bulvičky od velikosti 5 cm v průměru. Bulvy sklízené na podzim mají tužší strukturu, rostlina se připravuje na překonání nepříznivých mimovegetačních podmínek. Letní bulvičky, sklízené v období plného růstu, jsou jemné a křehké. Salátovou řepu můžete vyset ještě i v první polovině července. Když ji poskytnete dostatek vláhy, rychle vyklíčí a do podzimu doroste. „Semínka“ řepy jsou vlastně klubíčka, obsahující 3 – 5 semen. Některé odrůdy mají sice obrušované osivo, ale i tak je v části klubíček více než jedno životné semeno. Vysévejte proto řidčeji a po vzejití raději ještě vyjednoťte na 5 – 10 cm. Jednoklíčkovou odrůdu MONIKA můžete vysévat na konečnou vzdálenost, v klubíčku je pouze jedno semeno.

boro a boldor BORO F1 a BOLDOR F1

Boldor F1  BOLDOR F1

„Sklízejte, sklízejte, sklízejte“ řekl Zelenin.
Mnohé zeleniny se vyznačují tzv. remontatntním (opakovaným) nasazováním, pokud plody sklízíte v mladém stadiu. Do této kategorie patří okurky nakládačky, cukety a patisony, ale částečně i keříčkovité fazole. Když necháte na cuketě 3 – 4 plody dorůst do plné velikosti a dozrávat, rostlina omezí nasazování dalších a snaží se vyživit semena, tvořící se v těchto plodech. Když budete mladé plody pravidelně sklízet, bude cuketa plodit až pokud rostlinu nezlikviduje padlí nebo virózy. Některé odrůdy jemných zeleninových fazolí jsou taky schopny opakovaného kvetení, pokud sklidíte mladé, nezralé lusky.

BRITISH SUMMERTIME BRITISH SUMMERTIME F1

Červenec je termínem pro výsev podzimních krátkodenních zelenin – pekingského a čínského zelí, japonských ředkví a asijských listových zelenin – mizuny, mibuny a listových hořčic. Všechny tyto plodiny nejlépe rostou při zkracujícím se dni a profitují z nižších podzimních teplot. Kritickým je pro ně ale období výsevu. Časové, vzhledem k vegetační době, musí proběhnout v červenci, i když vysoké teploty jsou pro růst mladých rostlinek nevhodné. Zajistěte proto klíčícím semenáčkům dostatek vláhy a vyberte pro ně záhon, který může být v části dne mírně přistíněn. Předpěstování sazenic z červnových výsevů, pro výsadbu počátkem srpna, je optimální pro listové druhy. Při přímých výsevech totiž hrozí poškození až zničení semenáčků dřepčíky, hlavně pokud máte v okolí zahrady porosty řepky. Ředkve ale musíte set napřímo a s dřepčíky se poprat nastláním výsevů bílou netkanou textilií nebo udržováním záhonu stále vlhkým.
ACORD je japonská ředkev s kulatým kořenem dorůstajícím průměru až 15 cm. Bulvičky ale můžete sklízet v průběhu léta, když dorostou do velikosti 5 cm. Na podzim sklizené bulvy se dají skladovat přibližně do Vánoc.

ACORDACORD

Okurky nakládačky zůstaly na našich zahradách i když hrozilo, že plíseň okurková jejich pěstování znemožní. Dnes se již nabízí prakticky pouze genotypy a vysokou odolností k plísni, i když pojem „protiplísňové okurky“ je zavádějící – u okurek se nevyskytuje totální rezistence k plísni, odrůdy se vyznačují pouze určitým stupněm tolerance k tomuto patogenu. V praxi to znamená, že při stejném způsobu ochrany plodí o 2 – 4 týdny déle než genotypy bez rezistence. Tato doba je ale dostatečná na to, abyste sklidili dostatek plodů na nakládání.
Častým problémem u nakládaček je sprchávání plodů v období plné plodnosti. U standardních odrůd může být způsobeno nedostatečným opylením, častější příčinou je ale pouhý akutní nedostatek dusíku. Vyplývá z toho, že okurky mají plytký kořenový systém a zásobení živinami i vláhou musí být vyrovnané a pravidelné. Postřik hnojivem s vyšším obsahem dusíku „na list“ je nejrychlejším řešením sprchávání plodů.
Partenokarpické nakládačky jsou novou skupinou, která nepotřebuje pro vývoj plodů opylení. Obava z deformací není u těchto odrůd na místě – plody se sbírají v mladém stadiu, kdy se deformace neprojeví, hybridy jsou navíc vybírány na vysokou odolnost k deformacím. KARLOS F1 je hladká partenokarpická nakládačka s pravidelnými plody a spolehlivým výnosem. Pokud chcete hruboostné odrůdy z této skupiny, vyzkoušejte hybridy ZUZANA F1 nebo ALHAMBRA F1.

ALHAMBRA F1A ALHAMBRA F1

Papriky jsou z hlediska houbových nemocí méně problematické než rajčata. Hlavním rizikem pro rozvoj chorob je u nich sběr a průnik infekce do ran po odlomených plodech. V době sklizní se proto snažte vyloučit vysokou vzdušnou vlhkost ve fóliovníku. Po sběru intenzivně větrejte až do doby, kdy dojde k zacelení posklizňových ran. Pravidelně odstraňujte rostlinné zbytky po sběru, mohou být příčinou šíření chorob. Sklízejte plody jednou nebo dvakrát týdně, vyhněte se „průběžnému sběru“.
MONANTA je velmi raná paprika vhodná pro polní pěstování i pro fóliové kryty. Plody jsou silnostěnné a chutné, mají kónický tvar a světle žlutou barvu. Uplatní se na přímý konzum i na konzervování.

MONANTRA MONANTA F1