Tato orientální zelenina pochází z Číny, kde se pěstuje po staletí. Jedná se o mutaci salátu se zdužnatělou lodyhou. V Evropě se objevuje již od konce 19. století. Jméno této zeleniny vzniklo spojením anglických názvů pro celer a salát (anglicky cellery a lettuce) a je vskutku výstižné - lodyhy se používají podobně jako celer, zatímco listy jako salát.

CELTUCE

Salát chřestový CELTUCE je raná odrůda, tolerantní k chorobám, lehce pěstovatelná. Listy jsou světle zelené, ploché, mírně kadeřavé. Stonek je zelenobílý, silný, vysoký, dužnina je nazelenalá, křehká a šťavnatá. Stonek můžeme jíst za syrova i tepelně upravovat, listy můžeme použít jako listový salát s postupným sběrem. CELTUCE má osvěžující chuť, křupavou konzistenci a nezaměnitelnou salátovou příchuť.

Sejeme do řádků vzdálených 40 cm, v řádku 5-10 cm, při výšce 5 cm jednotíme na 15-20 cm. Sklízíme tři až čtyři měsíce po výsevu, kdy jsou lodyhy ještě křehké a jemné o síle 2-3 cm. Sklízíme dřív, než lodyha vytvoří květní výhon.

Celtuce

Chřestový salát je vynikající jak syrový, tak tepelně upravený. Stonky se oloupou (slupka může být nahořklá) a pak nakrájí na tenké plátky do salátů nebo na špalíčky pro teplou kuchyni. Salát se může připravit i z uvařené a ochlazené zeleniny, přelité pikantní zálivkou. Tepelná úprava by měla být krátká - maximálně 4 minuty. Stonky můžeme prudce osmažit s kuřecím masem, rybou nebo zeleninou. Samotný se připravuje s česnekem, chilli nebo sójovou omáčkou.