Březen je měsícem astronomického jara, dobou, kdy si zima a jaro předávají mezi sebou pomyslné žezlo. I když si počasí i v březnu s námi umí pohrát, tento měsíc je dobou raných výsevů. Semínka vyseta na záhony brzo, využijí tolik potřebnou zimní vláhu. Skleník zelináře již nesmí zahálet. Sice ještě není doba sklizně, skleník se už ale už zelená semenáčky a připravovanými sazeničkami.

• Začátek března je posledním termínem na výsev sladkých i ostrých paprik. Již je sice za pět minut dvanáct, když ale dáte výsevní misku do teplot kolem 25°C, semena rychle vyklíčí. Při následné optimální péči semenáčky doženou dřívější výsevy a přinesou spolehlivou úrodu.
• S výsevy rajčat nespěchejte. Druhá polovina března je dostatečná doba na tuto činnost. Rajčata jsou náchylnější na vytahování se při nedostatku světla než papriky, sazenicím rajčat stačí po vzejití nižší teploty.
• Pro výsevy použijte speciální výsevní substráty. Mají jemnou strukturu a upravené pH a často jsou odlehčené agroperlitem. Vyznačují se ale nízkým obsahem živin, mnohá semena, např papriky, nesnáší při klíčení substráty zasolené. Vzešlé semenáčky již ale pikýrujte do standardních zahradnických substrátů.
• Přepikýrujte semenáčky vyseté v únoru. Zasaďte je hlouběji, až po děložní lístky, eliminujete částečně jejich vytažení.
• Hned jak záhony oschnou uhrabte jejich povrch. Zabráníte tak neproduktivnímu výparu a zachováte co nejvíce půdní vláhy pro vaše zeleniny. Hospodaření s vodou se u nás stává základním kamenem zahradničení.
• Za příznivých podmínek vysejte semena mrkve, petržele, pastyňáku i hrachu. Zvažte své mikroklimatické a půdní podmínky, někdy je výhodný raný výsev s ohledem na půdní vláhu, jindy je lépe výsev odložit na počátek dubna, kdy jsou vyšší teploty.
• Nezapomeňte na bylinky, je čas vyset bazalku, yzop, saturejku i tymián. Ještě stále můžete vysévat i majoránku.
• Podmínky ve skleníčcích jsou zjara podstatně příznivější než na venkovním záhonu. Do sluncem prohřátého studeného skleníku již můžete vysadit sazeničky raných košťálovin a salátů, stejně tak i vyset semena ředkviček, rukoly, řeřichy, nebo baby leaf salátů.
• Vysejte okurky hadovky, pro rychlení ve sklenících. V druhé polovině měsíce vysejte cukrové a vodní melouny pro předpěstování sadby.
• Vysejte košťáloviny pro výsadbu na venkovní záhony – květák, kapustu, zelí i brokolici.
• Vysaďte cibuli sazečku i šalotku, vysejte semínka cibule.
• Při výsevu salátů na předpěstování sadby mějte na zřeteli, že optimální teplota je 18 – 20 °C, teplota nad 25°C, která je ideální pro papriky, již způsobuje u salátů nerovnoměrné a slabší klíčení.

První prací na venkovním záhonu zrytém na podzim by mělo být „stržení brázdy“. Váš nahrubo zrytý záhon již sice zimní deště a mrazy částečně narušili, zarovnat jeho povrch je ale nutné co nejdříve. Tato činnost není pouze estetickou záležitostí, hlavním účelem je uchování půdní vláhy, porušení kapilarity a zabránění neproduktivnímu výparu. Na větších plochách můžete použít brány v kombinaci se smykem, na menších záhonech jsou hrábě nezastupitelné. Využijte dobu, kdy jsou již hroudy dostatečně obschlé aby se drolily, vždy ale dříve, než zaschnou a ztvrdnou.
Škraloup je největším problémem semenáčků klíčících na záhonu. Setkáváte se s ním hlavně tehdy, když je vaše půda těžší a jílovitá. Přes tvrdou kůru, která vznikne po zalévání a následném vyschnutí povrchu záhonu, nedovedou drobné semenáčky prorůst. Optimální je vysévat na utužené výsevní lůžko, které zajistí semenům kapilární vláhu a nad semínkem udržet vrstvičku středně vlhké, strukturní půdy. Pokud musíte zalévat a povrch záhonu přemokříte, snažte se jej udržet po celou dobu klíčení vlhký. Pomoci může bílá netkaná textilie, která zabrání rychlému vysychání substrátu.

Vzcházení petržele je klasickým problémem, trápícím zahrádkáře každý rok. Teplé jaro loňského roku, kdy se zima prakticky přehoupla rovnou do léta, tento problém ještě zvýraznil. Semena petržele obsahují siličnaté látky, furokumariny, které brání klíčení plevele. Rostlina si tím zajišťuje životní prostor pro růst a vývoj. Díky nim záhon s petrželí nevyžaduje tolik odplevelování jako ty sousední. Furokumariny ale brání rychlému vyklíčení semínka petržele, odbourávají se až v procesu klíčení. Jejich degradace je ale postupná a vyžaduje určitý čas, proto vám petržel nevyklíčí okamžitě ani v případě, že ji na jar vysejete za optimálních vlhkostních podmínek do dostatečně vyhřáté půdy. Dlouhá doba klíčení je pro naklíčené semeno plna nástrah – půda může za tento čas výrazně proschnout, nebo se na povrchu vytvoří škraloup, který nedovede klíčící rostlinka prorazit. Klíčící semeno je v brzkém jaru chutnou potravou pro plzáky nebo mravence.
Co dělat, abyste s výsevem petržele uspěli? Musíte zajistit, aby mělo semeno po celou dobu klíčení dostatek vláhy a na povrchu půdy se nevytvořil škraloup. Jednotný recept jak na to, ale neexistuje, každá zahrada má jiné půdní a klimatické podmínky. Raný výsev, kdy je dostatek půdní vláhy je výhodou, rizikem je pouze náhlé dlouhodobější poklesy teplot pod bod mrazu. Pomůže nastlání záhonu bílou netkanou textilií, která je schopna udržet optimální vlhkost půdy. Pokud začnete záhon s petrželí zalévat, musíte jej udržet vlhký až do vyklíčené semenáčků.
Výběr odrůdy petržele závisí na vašich půdních podmínkách. Starší odrůd OLOMOUCKÁ DLOUHÁ je výborná, pokud máte lehké písčité půdy s hlubokým propustným půdním horizontem. Pokud jsou vaše půdy naopak těžší, zvolte odrůdu KONIKA s kratším kořenem s dobrou odolností proti větvení. Když jste někde „mezi“, osvědčí se vám bílá ALBA nebo spolehlivý velký petržel OSBORNE.

petržel, mladé rostliny

KONIKA

Výstavní kořeny mrkve a petržele získáte i na těžších půdách při pěstování na hrůbcích. Hrůbky si připravte tak, jako byste „nakopčili“ brambory, jen mírně širší, cca 50-60 cm, s rovnou horní částí. Do takto připraveného hrůbku vysejte dvojřádek semen. Hrůbky si vyformujte minimálně 2 – 3 týdny před výsevem, aby půda dostatečně slehla a obnovila se přirozená kapilarita. Nakopčením získáte vyšší profil půdy, na kterém můžou vaše kořeny růst bez poškození špičky a bez následného větvení. Na těžších půdách vysévejte odrůdy s kratším kořenem – např. petržel KONIKA a mrkve ARON F1 či KATRIN. Pokud se chystáte vysévat předklíčené osivo petržele, odložte výsev až na druhou polovinu dubna, semínko v půdě nesmí promrznout.

petržel na hrůbcích

mrkev na hrůbcích

Škůdci se po zimě probouzejí zároveň s vámi. Na zahradě zatím pro ně není dostatek zelené hmoty, vaše právě klíčící semenáčky jim proto hodně chutnají. Problémy s klíčením, které často připisujete špatnému osivu, jde často na vrub dřepčíkům, plzákům a mravencům. Proděravělé lístky ředkviček a košťálovin mají na svědomí dřepčíci. Poškození jejich žírem omezíte udržováním pozemku ve vlhkém stavu, nebo překrytím záhonu bílou netkanou textilií. Chemickou ochranu u krátkodobých kultur typu ředkviček raději vynechte. Není nutné mít porost úplně bez poškození, i částečně proděravělé lístky jsou fotosynteticky aktivní a vyživí vyvíjející se bulvičku. Nebezpečí plzáků je již obecně známo, nepodceňujte ale ani mravence, kteří také napadají klíčící semenáčky a ožírají krčky vysazených košťálovin.

dřepčík

Pekingské zelí na jaro? Jsme zvyklí, že pekingské zelí je zeleninou podzimu. Dá se ale s úspěchem pěstovat i na jaře, pouze musíte odstranit tzv. jarovizační stimuly, které způsobují vybíhání rostliny do květu. Prvním je dlouhý den, ten ale na jaře nehrozí. Tím druhým stimulem je nízká teplota, která již u mladých rostlin způsobuje přechod do generativní fáze - kvetení. Pokud ale zajistíte předpěstování sadby za vyšších teplot a vyloučíte pro rostlinu stresové situace, uspějete s pekingským zelím i při jarním pěstování. Sadbu předpěstujte v sadbovačích nebo menších květináčích, aby při výsadbě nedošlo k narušení kořenů a „přesazovací šok“ se omezil na minimum. Musíte předpěstovat silné sazenice s 8 – 10 pravými listy a po celou dobu předpěstování zajistit teplotu nad 20°C. I když se mají ostatní sazenice před výsadbou otužovat, zde to neplatí - neotužujte. Vyberte vhodnou odrůdu odolnou proti vybíhání do květu, např. CONCORD F1, FORCO F1 nebo PARKIN F1.

HILTON

Nedorostla vám cibule pěstovaná ze semene a dáváte proto přednost výsadbě sazečky? Úspěch při výsevu cibule je podmíněn včasným výsevem, semínko by se mělo dostat do půdy nejpozději v první dekádě dubna. Podstatný je ale výběr stanoviště, musíte vybrat pozemek, který je plně osluněný - od rána až do večera. Cibule ze semene nesnáší při svém růstu ani částečný stín, není proto vhodná pro pěstování na záhonech přistíněných ovocnými stromy.

cibule

Ředkvičky bývaly prvními zeleninami jara. I když je teď je v obchodech dostatek dovezené zeleniny v průběhu celé zimy, ředkvičky z vlastní zahrádky jsou stále nejkřehčí. Můžete je vyset tak brzo jak to jde, můžete pro ně využít skleník nebo fóliovník dříve, než do něj nasadíte rajčata a papriky. Jediným rizikem jejich pěstování jsou škůdci – plzáci a hlavně dřepčíci. Nezasahujte proti dřepčíkům chemicky, ředkvičky mají krátkou vegetační dobu a je velká pravděpodobnost že v bulvičkách by zůstala rezidua postřiků. Dřepčíci nemají rádi vlhko, udržujte proto záhonek po dobu růstu ředkvoiček vlhký. Nakrytí bílou netkanou textilií rovněž omezí škody způsobené tímto škůdcem. Smiřte se s tím, že část listů prostě bude „děrována“, rostliny i tak vytvoří hezké bulvičky. Pro první sklizně jsou výborné rané ředkvičky s krátkou vegetační dobou – FARAON nebo ESTER. Vysejte ale spolu s nimi i některou poloranou odrůdu, např LADU nebo dvoubarevnou SLOVANU, z jednoho výsevu si tak zajistíte delší období sklizně. Když vysejete spolu s ředkvičkami i kulatou japonskou ředkev ACORD, budete moci sklízet její bulvičky od velikost cca 5 cm až do plné velikosti o průměru 15 cm po dobu několika týdnů.

ESTER

Zdravá a pevná sazenice připravená na výsadbu je snem každého zahrádkáře. Mnohdy ale snem nedosažitelným, podmínky v bytě, kde se je mnozí snaží pěstovat, nejsou pro sazenice ideální. Problémem je hlavně poměr dostupného světla a teploty. Předpěstování vyžaduje určitý čas, nikdy ale přesně nevíme, kdy budou pro výsadbu vhodné podmínky. I když je každé jaro jiné a někdy se dá jít se sazenicemi ven nebo od skleníku dříve, je jistější dodržovat zavedené a u nás odzkoušené termíny výsevu a následné výsadby. Někdy si pak řekněte – mohl jsem mít náskok, jindy vás ale „zmrzlí“, na rozdíl od vašeho souseda, nepřekvapí.
Poměr světla a teploty je pro rostoucí sazenici podstatný. Pokud je světla méně, musí mít rostliny k růstu nižší teplotu, aby nedocházelo k vytahování. Platí to obecně, pro saláty, papriky, rajčata i hadovky. Snažte se proto v zamračených dnech snížit teplotu. Nižší teplota samozřejmě znamená pomalejší růst a delší dobu předpěstování. Může se vám zdát, že světelné podmínky za vašim oknem obráceném na jih jsou ideální, když si je ale změříte luxmetrem zjistíte, že intenzita světla je podstatně nižší než v létě venku. K tomu se na jaře přidává kratší den. Využijte proto v co největší míře pro předpěstování vašich sazenic skleníčky nebo fóliovníky na zahrádce. Nebojte se nižší teploty, sazenice z nich budou pevné a kompaktní. Stará dobrá pařeniště, našlapaná koňským hnojem, byla pro předpěstování sadby ideální. Poskytovala rostlinám dostatek světla, hřála zespodu a dala se rychle navětrat. Samozřejmě – vyžadovala neustálou péči.

sadba chilli

Je čas na výsev rajčat, teď se rozhodujete o tom, co budete v létě sklízet. Na pozdější reklamace nebude brán zřetel... Rozmyslete si, jestli chcete ta nejchutnější rajčata na jídlo, jestli potřebujete pár keříků na kečupy nebo na sušení, jestli je pro vás na prvním místě to, aby plody nepraskaly, jak moc je důležitá odolnost k plísni. Mít vše v jednom nejde, tak ideální rajče nikdo zatím nevyšlechtil, ani nevyšlechtí. Volte s rozumem, raději plánujte keříků více než méně, rajčat není nikdy dost.
Třešňová a datlová rajčata s vynikající chutí, tyčková – SWEET APERITIF, ROSELLA, SUNGOLD F1, LIMETTO F1, MANDAT F1, DATLO, CHARMANT F1
Koktejlová rajčata s velmi dobrou chutí, tyčková – BEJBINO F1, TASTIER F1, GALANT F1, SPENCER
Kulatá rajčata, měkčí, chutná, tyčková – TORNÁDO F1, TAMINA, START S F1, STUPICKÉ POLNÍ RANÉ
Kulatá rajčata, pevná, odolná k praskání, tyčková – PEDRO F1, ORAKDO F1, TIPO F1, TORINO F1, PALAVA F1, HARDY F1
Velká bifteková rajčata, velmi chutná, tyčková – KNOCKOUT F1, ORANGE WELLINGTON F1, BRUTUS, HOMESTEAD, YELLOW GAZI RIBBED
Tyčková rajčata oválná, vhodná i na kečupy – BIG MAMA F1, SONET F1
Keříčková „kečupová“ rajčata – ŠEJK, ORBIT, TERION
Existuje celé spektrum rajčat, která jsou jedinečná a kategorie pro ně neexistuje. Jsou to např. balkónová rajčata VILMA a TUMBLING TOM, rajče na plnění STRIPED STUFFER, černé rajče INDIGO ROSE, srdíčkovitá rajčata GARDENBERRY F1, „býčí srdce“ OXHEART, paprikové rajče ANDINE CORNUE nebo zelené GREEN ZEBRA. Nemají kategorii, ale jsou dobrá!

sortiment rajčat