Cibule se rozšířila do celého světa ze západní Asie, kde původně rostla divoce, jako planá rostlina. Protože místní obyvatelé brzy objevili její výrazně léčivé účinky a mnohostranné využití v kuchyni, přestěhovala se do zahrad a lidé ji začali šlechtit pro svou potřebu. Postupně se cibule rozšířila do celého světa a dnes ji najdeme ve spoustě odrůd a typů -  bílé – žluté – červené, malé – velké, sladké – pálivé.
Nejvýznamnější látkou obsaženou v cibuli alicin, silné přírodní antibiotikum s velmi širokým spektrem působení na mikroorganismy, ničí jak viry, tak bakterie. Díky tomu má stejné antibakteriální účinky jako česnek a je jedním z nejúčinnějších přírodních antibiotik.
Cibule také obsahuje množství vitaminů a minerálů. Je bohatá na kyselinu listovou, ale i jiné vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E a karoteny. Z minerálů v cibuli nalezneme důležité prvky jako železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód.
Bílé cibule jsou na rozdíl normálních žlutých mírnější v pálivosti, jsou sladší. Mají vyšší obsah vody a cukru a proto nižší skladovatelnost, maximálně do vánoc. Podstatné je správné skladování, bílá cibule má být skladována na chladném, tmavém a suchém místě s cirkulací vzduchu.
TIP: Milovníci bílých cibulí je mohou také skladovat nakrájené zmrazené. Zmrazené cibule začnou ztrácet svou chuť po asi dvanáct měsíců po zamražení.


ALBIENKA je středně velká ploše kulovitá cibule s bílou barvou horních suchých suknic. Má vysoký obsah sušiny (nad 14%), díky kterému má v kategorii bílých cibulí dobrou skladovatelnost. Vhodná je kromě přímé spotřeby a krátkodobého skladování i pro sušení. Je možné ji pěstovat i ze sazečky.

AGOSTANA je výnosná pozdní odrůda bílé cibule vřetenovitého tvaru s jasně bílo-stříbřitou barvou a to jak slupky, tak i uvnitř cibule. Při krájení zůstává cibule kompaktní a nerozpadá se. Je určena pro přímou spotřebu a krátkodobé skladování. Je výrazně tolerantní k plísni cibulové.

Do kolekce MAXI zařazená odrůda bílé cibule BLANCO DURO, středně pozdní až pozdní cibule kulatého tvaru. Cibule jsou bílé barvy a dorůstají do obří velikosti 0,5 – 1 kg. Z důvodu velikosti cibulí doporučujeme větší spon. Je jen krátkodobě skladovatelná.

Velmi raná odrůda lahůdkové bílé cibule POMPEI je určená především k nakládání samostatně i do zeleninových směsí. Cibulka je bílá, ploše kulovitá o průměru cca 1 cm, lahodné chuti, vhodná i pro přímý konzum. Je jen krátkodobě skladovatelná. Pěstujeme jako jarní cibuli z přímých, hustších výsevů, není ji potřeba jednotit.