Ze zelenin, které se v Česku pěstují, patří lilky k těm na teplo nejnáročnějším. Dlouho byla tato plodina řazena mezi méně známé zeleniny, dovolené v Itálii a Řecku ale inspirují stále více zahrádkářů k jeho pěstování. A teplá léta lilkům svědčí.

 

lilek Cesky ranyJestli se rozhodnete pro pěstování lilku, doporučujeme věnovat pozornost výběru odrůd a zůstat u těch nejranějších. V našich podmínkách je osvědčená  známá odrůda ČESKÝ RANÝ, s oválně vejčitým, tmavě fialovým lesklým plodem.

 

 

barevne lilkyPlody lilku však  mohou mít různý tvar  a dokonce i barvu.  Kolekce lilků Paleta barev je složená z raných  odrůd, které můžeme pěstovat i v našich klimatických podmínkách. Plody vejcovitého tvaru mají bílý CLARA, černý SERENA a fialový BEATRICE lesklý povrch a pevnou, smetanově bílou dužninu  Rostliny jsou pevné a kompaktní. Osivo ve směsi je barevně rozlišeno, barva semen odpovídá barvě plodů.     

Sazeničky si předpěstujeme z výsevů v průběhu února až do poloviny března. Lilek klíčí při teplotě 25-30 0C. Vysazujeme jej ven až když se ustálí počasí - v polovině až koncem května. Nespěchejte, počkejte až se půda prohřeje, sazeničky se lépe ujmou a rychleji porostou. Lilek je velmi náročný na vodu, zvláště v období tvorby plodů. Od poloviny července do konce srpna vyžaduje doplňkovou závlahu. Osvědčilo se mulčování porostu slámou v meziřadí nebo vysazování na černou mulčovací fólii. Lilek je ze všech lilkovitých zelenin nejvíce napadán mandelinkou bramborovou, která může způsobit i holožír.