Baby leafSaláty všech druhů zažívají v posledních letech na zahrádkách boom. Vždyť čerstvě uřezaný, křehký a šťavnatý salát z vlastní zahrádky má v porovnání s tím kupovaným vždy navrch.
Co se pěstování salátu týče, patříme k nejkonservativnějším národům Evropy. Český zahrádkář stále preferuje plně narostlé hlávky salátu a zarputile odmítá módu „baby leaf“- mladých salátových směsí. Právě teď, v létě a na podzim nám ale tento typ pěstování umožňuje efektivně využít odklízené prázdné záhonky na zahrádce. A tímto stylem nemusíte pěstovat pouze saláty, vyzkoušejte roketu, kozlíček nebo některé asijské listové zeleniny.

Systém „baby leaf“ má mnohé výhody. Zatímco vypěstování hlávek salátu trvá 80 – 110 dní od výsevu, baby leaf salát můžete sklízet již 30 - 45 dní po vysetí. Navíc má další nezanedbatelné přednosti – nemusíte předpěstovat sadbu, semena vysejte přímo na pozemek; konzumují se mladé a křehké listy, které jsou velice chutné; v nutřičních hodnotách nezaostává za ostatními saláty. Je ideální do salátových směsí s rajčaty, paprikou, okurkami, dá se jíst i samotný s dresingem nebo pouze pokapaný citrónem s trochou olivového oleje.


Záhonek baby leaf salátu si můžete udělat kdekoli, kde se vám na zahradě uvolní kousek místa. A vysévat můžete kdykoli od března do konce srpna. Nehrozí nebezpečí vyběhnutí do květu, rostliny sklízíme v mladém stádiu. Doporučujeme vyset 100 až 200 semen na běžný metr řádku.

 

BABY LEAFSMĚS K ŘEZU MLADÝCH LISTŮ z kolekce MINI ZAHRÁDKA je složena tak, aby v ní byly zastoupeny rostliny s různým tvarem i barvou listů. Na talíři potěší nejenom chuťové buňky, ale i oči.

 

 

BABY LEAFJako „baby leaf“ můžete ale pěstovat i BAREVNOU SMĚS ODRŮD nebo SMĚS TYPU BOWL. Další možností je sesypat zbytky salátů, které vám zůstali z jarních výsevů a udělat si směs vlastní.

 

 

A jestli chcete experimentovat, přidejte do směsi některé listové zeleniny z kolekce CHUŤ ASIE – mibunu, mizunu nebo listovou hořčici RED GIANT.