ASIJSKÉ ZELENINY

I když se to nezdá, Dálný Východ je v dnešním globalizovaném světě hned za humny. Alespoň co se jídla týče. Čínské restaurace už nejsou pouze doménou Prahy, najdete je na každém malém městě; japonské sushi-bary sice méně, ale také. A thajské omáčky můžete koupit v každém supermarketu. Zamilovali jste si asijskou kuchyni? Je lehká a chutná. Jídla téměř vždy doprovází rýže a spousta zelenin, které někdy neumíme ani pojmenovat. Některé u nás neporostou, my ale pro vás máme tipy na ty, kterým se bude na vaší zahrádce líbit.

Jaro je již za námi a léto se otvírá do plné síly. Asi se ptáte, jestli jste s pěstováním asijských zelenin nezaspali. Nebojte se, nároky velké skupiny - tzv. „greens“ jsou blízké pekingskému zelí. A červenec je optimálním termínem pro jejich výsev.

Anglické označení„greens“ se do češtiny těžko překládá - slovo „zeleniny“, které by se hodilo je u nás chápáno v podstatně širším významu. Do této různorodé skupiny patří druhy s velkými listy připomínající mangold, ale i jemné stříhanolisté rostliny podobné spíše kadeřavé petrželi. Chuť přechází od jemné a „nevýrazně listové“ až po pikantní hořčičnou. Greens jsou blízkými příbuznými tuřínu a vodnice a převážně patří do rozsáhlého rodu Brassica. Obrovskou výhodou těchto rostlin je rychlý růst a krátká vegetační doba. Dopěstování plně vyvinutých rostlin trvá 50 – 60 dní, již 30 dní od výsadby můžeme ale sklízet mladé křehké listy. Optimálním termínem pro pěstování je letní výsev s podzimní sklizní. Greens jednoduše vypěstujete z přímého výsevu, můžete ale i předpěstovat sadbu.  Zvlášť pro podzimní kulturu a dospěstování velkých rostlin je předpěstování sadby a výsadba po sklizni letních plodin výhodou. Dopřejte rostlinám strukturní půdu dobře zásobenou živinami a pravidelnou zálivku.
Jemné klíční lístky těchto zelenin obzvláště chutnají dřepčíkům, kteří dovedou klíčící porost zcela zdecimovat. Zakryjte proto výsevy netkanou textilií, ochráníte je ekologicky nejen před dřepčíky, ale i před květilkou zelnou. Vlhká půda rovněž dřepčíkům nesvědčí.

KOMATSUNA (Brassica rapa var. komatsuna) se anglicky nazývá „mustard spinach“ – hořčičný špenát. Tvoří otevřenou růžici s velkými zelenými listy příjemně jemné hořčičné chuti. Mladé listy jsou výborné na saláty, starší k dušení nebo úpravě jako náš špenát. Listy se v asijské kuchyni konzervují solením, sušením, nebo se nakládají do sojového nálevu.

ČÍNSKÁ HOŘČICE (Brassica juncea) je skupinou vzrůstných odrůd a výraznou hořčičnou chutí. Aroma se zvýrazňuje s věkem rostliny – pikantní chuť starších listů je nezaměnitelná. Mladé listy dají jemný hořčičný akcent směsným listovým salátům. Starší listy nakrájejte a rychle poduste ve wok pánvi s kuřecím nebo vepřovým masem. RED GIANT je odrůda listové hořčice s výrazným červeným zabarvením žeber a listových čepelí. Křehké, aromatické listy obohatí saláty jemnou chutí i zajímavou barvou.

MIZUNA (Brassica rapa ssp. japonica) je rostlina s dlouze stopkatými, stříhanolistými, štíhlými listy. Plně vyvinutá rostlina tvoří mohutnou, 25 - 35 cm vysokou růžici s mnoha růstovými vrcholy. Mizuna je výborná do salátů i na dušení. Listy jsou ceněny hlavně pro vysoký obsah vitamínu C, draslíku a vápníku. Nízký obsah cukrů předurčuje tuto zeleninu pro diabetickou a redukční dietu.

MIBUNA  (Brassica rapa ssp. japonica) je typem růstu velice podobná mizuně, listy jsou štíhlé, lžičkovité a celookrajné.

Rostliny všech výše popsaných plodin můžete sklízet celé nebo seříznout 3 – 5 cm nad povrchem půdy tak, aby zůstalo středové „srdéčko“ nepoškozené. Spolehlivě obrostou a vy se můžete těšit na druhou sklizeň.
Lehký mrazík rostliny nezničí, když ale chcete prodloužit sklizeň do pozdního podzimu, zakryjte greens netkanou textilií. Můžete využít stejnou, kterou jste měli zakryté klíčící rostliny.
Greens se ale dají pěstovat i na jaře. Stejně jako pro pekingské zelí, je i pro greens výrazným jarovizačním stimulem déletrvající nízká teplota následovaná vyššími teplotami. Omezte proto na jaře pěstitelské stresy a nízkou teplotu. Pak dubnové výsevy se sklizní mladých a křehkých rostlin v květnu a červnu rozšíří období jejich pěstování. Horké letní dny plně vyvinutým rostlinám nesvědčí a při dlouhém dni vybíhají do květu.

JEDLÁ CHRYSANTÉMA (Chrysanthemum coronarium)  bude z celé kolekce greens pro vaše chuťové buňky asi nejzvláštnější. Číňané již mnoho století věří, že tato bylina dodává životní sílu. Z jejích listů vaří čaj při slavnostních příležitostech, mladé výhonky a okvětní lístky používají do salátů a z kořenů chryzantém vaří čaj proti bolesti hlavy.
Odrůda MAIKO má jemné stříhané listy bohaté na vitamíny, hlavně provitamín A, minerály a silice. Protože dobře obrůstá, odřezávají se celé rostliny těsně nad zemí. Druhou možností pěstování je zaštípnutí růstového vrcholu – získáte tak větvenou rostlinu, ze které můžete sklízet jemné boční výhony.V kuchyni květy využijete ke zdobení pokrmů a mladé listy právě k přípravě salátů či jako přílohu k masu. Rostlina je nenáročná, když jí dopřejete dostatek vláhy, můžete sklízet mladé výhonky po několik měsíců.

PERILA (Perilla frutescens) je jednoletá asijská zelenina s příjemnou aromatickou chutí. Dobře se jí daří na otevřených slunných místech, v lehčí a propustné půdě. Rostliny z jarních výsevů můžete sklízet po celý rok až do podzimu. Pro mohutnou, až 60 cm vysokou rostlinu si vyčleňte na zahradě dostatek místa. Perila se pěstuje v zelené a červené formě, oba typy najdete ve směsi v jednom sáčku s osivem.
Výtažky z perily mají prokazatelné antibakteriální, antiseptické a především výrazné antioxidační účinky. Vědecké pokusy odhalily, že perila má schopnost snižovat produkci histaminu, látky odpovědné za nepřiměřenou alergickou reakci organismu na venkovní podněty.