Asi není letnička, o které by jsme v minulých ročnících kalendáře psali častěji, než o aksamitnících. Jsou to stálice našich zahrádek, vyrostou stejně začínajícímu zahrádkáři i zkušenému pěstiteli. Začínají kvést už při předpěstování v truhlíku a neustávají do pozdního podzimu. A sortiment jejich odrůd je snad nevyčerpatelný.

Minulý rok byl na novinky v aksamitnících bohatý. Představili jsme vám nové odrůdy BONANZA DEEP ORANGE, HARMONY BOY, DURANGO MIX a HONEYCOMB. A mysleli jsme si, že alespoň na dva roky máme, co se novinek aksamitníků týče, klid.
Letos se ale objevila odrůda, která je svým vzhledem tak výjimečná, že jsme ji museli do sortiemntu zařadit. Jde o „bratra“ odrůdy MR. MAJESTIC, odrůdu LA BAMBA.
Mr. MAJESTIC je skutečným harlekýnem mezi aksamitníky. Tato odrůda má podélně pruhované květy ve výrazné kombinaci žluté a mahagonové barvy. Tato kombinace není u aksamitníků úplně nová, má ji i několik starších odrůd. Všechny ale mají jednu nectnost – vyšší a nepravidelný růst a slabší kvetení. Mr. MAJESTIC kombinuje atraktivní květ s nízkou a kompaktní, pouze 30 cm vysokou rostlinou. Kvetení je bohaté a dlouhé.
LA BAMBA má všechny dobré charakteristiky odrůdy Mr. MAJESTIC, pochází totiž ze stejné šlechtitelské dílny. Pouze květy LA BAMBA mají podélné pruhy v květech žluté a oranžové. Rostliny jsou nízké, kompaktní, bohatě a dlouze kvetoucí.
 Aksamitník LA BA?BA


TIP:
Pěstování aksamitníků je skutečně jednoduché. Sadbu bez problémů vypěstujete za oknem, ve skleníčku nebo v pařeništi. Aksamitníky mají rychlý růst a rychlý nástup do kvetení, nechte si proto pro předpěstování sadby přibližně měsíc. Ven se vysazují až po „zmrzlých“, vyset proto stačí počátkem dubna. Je možný i výsev přímo na záhon s následným vyjednocením, nebo rozsazením mladých rostlinek.