Pojmem „zimní tykev“ označujeme tykve, které jsou určené na uskladnění a postupné zpracovávání v průběhu chladných zimních měsíců. Většina odrůd – Veltruská, Goliáš či Hokkaido patří k druhu tykve obrovské – Cucurbita maxima. Její sestru, tykev obecnou (Cucurbita pepo), máme spíše spojenou s letními tykvemi – cuketami a patizony. I v druhu Cucurbita pepo ale najdeme zajímavé typy, které se dají dobře a dlouhodobě skladovat. Jedním z nich je u nás až dosud téměř neznámý typ „acorn“. Toto anglické slovo označuje žalud a tomuto plodu jsou tykve acorn skutečně podobné. Plody jsou menší, dlouhé pouze 15 – 20 cm o hmotnosti 300 až 600 gramů. Jsou u květního konce zašpičatěné, s podélným žebrováním. Základní a neběžnější barvou plodu je zelená, dnes jsou ale ve světě dostupné i odrůdy oranžové, krémové nebo žíhané. Jednu žíhanou máte již několik let možnost pěstovat -  je to krásná okrasná tykev CELEBRATION F1. I její plody jsou jedlé a velice chutné.

Novinkou letošního roku je odrůda TABLE KING s tmavě zelenými, výrazně žebernatými plody. Slupka plod je tvrdá a díky ní se odrůda vyznačuje dobrou skladovatelností. Dužina je žlutavá, pevná a má jemnou příchuť po oříškách. Pěstování je shodné s jinými tykvemi. Odrůda má poloplazivý růst, výhony jsou kratší než u běžných plazivých tykví. Doporučujeme ji pěstovat ve sponu 1,5 x 0,3 metru.

TABLE KING acorn

V edcici DOBRÁ SEMENA pro vás máme dva další akorny - smetanovožlutý CREAM OF THE CROP a sytě oranžový TABLE GOLD.

CREAM OF THE CROP je osvědčená odrůda amrické provenience s většími žebernatými plody o hmotnosti 0,7 - 1 kg. Slupka je krémově žlutá, na neosluněné straně smetanová. Dužina je nažloutlá, pevná, s oříškovou příchutí.

CRAM OF THE CROP acorn

TABLE GOLD má plody menší o hmotnosti 250 - 400 gramů. Slupka je sytě oranžová, oranžová je i barva dužiny. Plody josu chutné. Poslouží i jako krásná okrasná tykev. Plně vyzrálý plod vydrží v suchu při pokojové teplotě do jara.

TABLE GOLD acorn

Plody acornů se dají upravit na mnoho způsobů. Nejčastěji se pečou i se slupkou, nakrájené na měsíčky. Plod můžete i podélně rozříznout na dvě poloviny a vydlabat jádřinec se semeny. Vzniklé „lodičky“ uložte do zapékací misky a dovnitř dejte trochu másla. Můžete přidat bylinky dle vaší chuti i půl lžičky medu. Dejte zapéct do trouby. Můžete podávat jako přílohu, nebo můžete naplnit směsí masa, rýže i zeleniny a servírovat jako hlavní chod.
Plody se dají sklízet i v mladém stadiu v průběhu léta. Jsou výborné grilované. Křehké mladé plody můžete rovněž podávat čerstvé, bez tepelné úpravy. Nepoznáte na nich tykvovou chuť, chutnají jako ta nejjemnější vodnice.

Acorny TABLE GOLD a CREAM OF TEH CROP