acokca2Jsou zeleniny, které získají nálepku výjimečnosti až kuriozity, mnohokrát neprávem. Ačokča (Cyclanthera pedata) získala takto označení „okurkopaprika“, i když se vůbec nejedná o křížence těchto dvou zelenin. Dokonce botanicky k nim má tato plodina hodně daleko. A přece tuto zeleninu pěstovali už staří Inkové v 15 století. Bujně rostoucí tropická liána se dá u nás pěstovat ve skleníku, folníku i na pergole venku. Ochotně se přichytává svými úponky po jakékoli konstrukci. Krásné dlanitolaločnaté listy zakrývají plody vyrůstající v jejich úžlabí. Zelený plod dorůstá do velikosti 5 – 7 cm a nese bílá, postupně černající semena. Mladé plody jsou nejkřehčí a dají se konzumovat celé, starší musíte nejdřív zbavit semen. Saláty, leča, dušené plněné plody, zeleninové guláše, nakládané v sladkokyselém nálevu… uplatnění ačokči je široké, i když nutno dodat, že její chuť je neutrální. Vyzkoušejte, máme ji v kolekci KURIOZITY.

Ačokča

Ačokča je popínavá liána, která se přidržuje podkladu početnými úponky. Popne plot, pergolu, nebo jakoukoli oporu, ktrou ji poskytnete. Výborná je konstrukce s nataženou "okurkovou sítí" - po skončení vegetace z ní nemusíte výhony ačokči vyplétat. Stačí síť i s rostlinnými zbytky spálit nebo zkompostovat a zbytky sítě po rozložení organické hmoty rostliny z kompostu odstranit.

úponky ačokči

Ačokča roste v optimálních podmínkách skutečně bujně. Při výsadbě do skleníku hrozí že vytlačí ostatní rostliny a stane se dominantním nájemníkem. Tak jako se to stalo zde...

Ačokča ve skleníku