Král zemřel, ať žije král...!
Před pár týdny jsme sklidili poslední rajčata, už se těšíme na ta nová...!

Nevím jak u vás, ale rajčata jsou skutečným králem naší zahrady. V létě u nás představují velkou část jídelníčku. Možná proto, že je milujeme a baštíme k snídani, obědu i večeři, občas opomíjíme ostatní zeleninu. Opět jsme měli letos v pokusech přes 40 odrůd. Nějaké standardy, které nesmí nikdy chybět – ROSELLA, SWEET APERITIF, TAMINA, BEJBINO, LIMETTO. Pak bifteková, ta miluji nakrájená, pokapaná olivovým olejem, se špetkou soli a pepře. A pak samozřejmě nová. Nová a nová, pro nás i pro vás. Mám na svých bedrech kus odpovědnosti – vždy na podzim mi píšete, co bude nové, jaká odrůda rajčat přibude do sortimentu. A já vás nechci zklamat. Nemyslete si, je to fuška – najít něco, co se může postavit vedle odrůd SWEET APERITIF a ROSELLA a nečervenat se hanbou...

Ale něco máme. 5 nových odrůd je již nabalených a jsou vám k dispozici, na jednu či dvě ještě čekám. Všechny, které vám tu představujeme jsou rajčata tyčková, indeterminantní.

Abych nenapínal, začnu hned tím nejlepším - SUNGOLD F1. Žluté třešňové rajče zrající do téměř oranžové barvy. Plody jsou třešňové, větší, o hmotnosti kolem 15 g. Slupka je tuhá akorát, nepraská a je příjemná k nakousnutí. SUNGOLD je velmi raný a slušně plodný. Co z něj ale dělá jedno z nejoblíbenějších rajčat v celé Evropě je chuť. Plná, vyrovnaná, voňavá. Odrůda pochází z Japonska, ale je pěstovaná v Americe, Evropě i Asii. A ceněna je všude hodně, hodně vysoko. Od letoška ji můžete vyzkoušet také. Kdybyste měli rozšířit sortiment rajčat na příští sezónu pouze o jednu odrůdu, já hlasuji za SUNGOLD F1.

SUNGOLD

SUNGOLD 2

Do sortimentu barevných sáčků s logem DobraSemena jsem letos přidali dvě rajčata – SHIMMER F1 a MALINOWY OZAROWSKI.
SHIMMER F1 je rajčetem netypickým jak barvou, tak tvarem. 20 – 30 g těžké plody jsou oválné, s výrazně špičatým zakončením. Slupka je karmínově červená, s tmavě zelenými pruhy. Dužina má méně šťávy, je masitější, sytě karmínové barvy a plné chuti. Rajče, se kterým určitě neprohloupíte.

SHIMMER

MALINOWY OZAROWSKI pochází z Polska, to netajíme. A ani nechceme – i když u nás nemá polské zboží nejlepší jméno, Poláci jsou dobří zahradníci. A milují růžová rajčata, u nich nazývaná „malinowy“. MALINOWY OZAROWSKI je standardní, léty osvědčená odrůda s kulovitými až ploše kulovitými plody, šťavnatými, chutnými, zrajícími do tmavě růžové barvy.

MALINOWY OZAROWSKI

MALINOWY OZAROWSKI

Jestli hledáte něco skutečně výjimečného, máme pro vás odrůdu REISE. Již dle názvu poznáte, že se jedná o odrůdu původem německou. V Česku má název „cestovní rajče“. Plody jsou 100 – 150 g těžké, červené v plné zralosti. Jsou ale dělené do množství malých, od sebe oddělitelných plůdků, chce se mi říct až „měsíčků“ jako u mandarinky. „Cestovní“ prý proto, že když si vezmete plod do autobusu na výlet, můžete si jednotlivé části oddělovat a dávat do úst bez toho, abyste si znečistili košili tak, jak se to často stává při zakousnutí do velkého rajčete. Sám se nemůžu se sebou shodnout na tom, jestli je REISE „seriózní rajče“. Je to ale raritka, svým tvarem a vzhledem naprosto výjimečná. Rozhodnutí, jestli jí dát na vaší zahradě šanci, je na vás.

REISE

reise

Někdy se vám stane, že chodíte kolem člověka léta, než si ho vůbec všimnete. A pak naráz bác, zamilujete si jej. Mně se to tak stalo s třešňovým rajčetem VESPER F1. Jeho hlavním kladem je deklarovaná odolnost vůči plísni na rajčatech. Letos jsme jej zkoušeli čtvrtým rokem. Tři roky jsem jej nechal ve foliovníku a moc mne nepřesvědčilo. Chuťově standardní, nijak nevybočující z průměru, možná nemělo plíseň, ale ostatní listové nemoci se mu nevyhýbali. Kolega z Německa mne stále přesvědčoval, že je jeho bestsellerem, že se k němu zákazníci vracejí. Letos jsem dal tuto odrůdu do venkovního pokusu zaměřeného právě na odolnost k plísni. Plíseň přišla až koncem srpna a kontroly spálila. A VESPER, spolu se sesterskou odrůdou RED PEARL (na tato semínka ještě čekáme), zůstal. Od konce srpna jsem jej nechal růst bez vyštipování a nějak mu nevěnoval pozornost. Zatím co ale ostatní rostliny odplodily a odcházely, VESPER rostl. On ale nejen rostl, on i stále kvetl a plodil. Zde jsou fotky z poloviny října, kdy tato odrůda zůstala posledním Mohykánem na zahradě. A venku!!! Dvakrát jsem škrabal auto od námrazy, tato odrůda je snad mrazuvzdorná! VESPER je prostě rajče na venek, a na celou sezónu. Ta odolnost k plísni a vitalita byly u nás venku úžasné.

VESPER na vcenkovním záhonu 8.11.2018.

Plody VESPER na venkovním záhonu 8.11.2018.

VESPER

Poslední sklizeň VESPER 8.11.2018, venkovní záhon.

vesper

Váš Peter Gajdoštin