Vážení přátelé,

rajčata s odolností proti plísni se postupně stávají naší specialitou. V této kategorii na našem webu už najdete 11 odrůd. Osvědčily se, zvykli jste si na ně. I když mají občas svoje mouchy, na naše zahrádky již patří.

Nejdřív bych se chtě omluvit za výpadek dvou odrůd – VESPER F1 a RED PEARL. Bohužel je již druhým rokem nemůžeme pro vás zajistit. Odrůdy i originální osivo pochází z USA a dováželo se k nám přes Anglii. Vlivem Brexitu jsou obě již mnoho měsíců nedostupné. Věřte mi, budu se snažit sehnat je, jestli to jenom trochu půjde. Jsem překvapen kolika z vás, hlavně VESPER chybí.

 O mechanismu resistence i nabízených rezistentních odrůdách si můžete přečíst zde.

Dnes vám chci představit dva letošní přírůstky do naší „protiplísňové kolekce“. Zkoušeli jsme je v loňském roce a vedly si výtečně.

PRIMABELLA je odrůda, která mne loni zaujala v našich venkovních pokusech na odolnost k plísni. Je odolná k plísni bramborové a výborně si vede i proti alternárii, která napadá porosty již v první polovině léta. Červené plody jsou pravidelně kulovité, hladké, o hmotnosti okolo 30 g. Jsou nasazeny v bohatých vijanech.

RPIMABELLA 1

Tato odrůda pochází z německého universitního šlechtění, projektu CULINARIS. Je skutečně výjimečná svým zdravotním stavem, výnosem i chutí. Nabízíme vám originální osivo od šlechtitele, vyprodukované navíc v systému organického zemědělství.  Respektujeme práci, kterou šlechtitel do odrůdy vložil, osivo nepřeséváme, i když by to u standardní odrůdy bylo možné. PRIMABELLA 2

PRIMABELLA 3

BAUNA F1 je rajče původně a primárně určené pro profesionální pěstitele. Plody jsou tužší, s pevnou slupkou, ale chutné. Tvar je kulovitý až ploše kulovitý, hmotnost 80 – 100 g. Plody jsou rovnoměrně vybarvené, bez prstence kolem stopky, pevné a nepraskají ani při déletrvajících deštích.

Obvykle mám problém doporučovat „profesionální“ odrůdu pro zahrádkáře. BAUNA ale stojí za vyzkoušení.

BAUNA F1

BAUNA

Váš Peter Gajdoštin

Nedá mi to, neupozornit zde ještě na jedno rajče, které by nemělo na vaší zahrádce chybět. Tedy, dle mého názoru.

Je to RUBYLICIOUS, rajče třešňové, sladké chutné, s výbornou odolností k plísni. U nás je již několik let a bude i letos.

RUBYLICIOUS

A ještě fotka z naší zahrady. RUBYLICIOUS

RUBYLICIOUS