Cibule sečka je u nás synonymem zimní zeleniny, nebo štíhlé „cibulky zelenačky“ k letnímu a podzimnímu grilování.  Tato plodina se těší velké oblibě v Asii. V Japonsku se pěstují formy s velmi hrubými stvoly známé pod označením „negi“ nebo „naga negi“, a po celém světě se tato zelenina označuje jako „japanese leek“, japonský pórek. 

LONG WHITE KOSHIGAYA

Když budete pěstovat pórkovou cibuli jako pórek, uspějete.

Vysévejte v březnu nebo dubnu. Optimální je přepikýrování vzešlých semenáčků do sadbovačů s menšími buňkami. Můžete vysévat i přímo do sadbovače po 2 semínka do buňky, následně po vyklíčení vyjednoťtě.  Nechte semenáčky dostatečně zesílit, až kořeny vytvoří v sadbovači silný kořenový bal a prokoření jej. Sazenice vysazujte hlouběji do rýh, abyste je mohli později nahrnout, na konečnou vzdálenost 40 x 10 – 15 cm. Přiznávám - ani je nenahrnujeme a máme je tak vzrostlé, jako je vidíte na fotkách. Já mám nastavený řádkovač na 40 cm a zdá se mi, že to této plodině svědčí. 

LONG WHITE KOSHIGAYA je cibule sečka s extra dlouhými a silnými stvoly dorůstajícími až 30 cm, výborná na grilování, tepelnou úpravu i zasyrova. Rostlina netvoří trsy.

Nám chutnají stvoly nakrájené na 6 - 8  cm dlouhé špalíčky, posolené, potřené olivovým olejem a ugrilované. Můžete je využít na jakoukoli přípravu místo póru - na dušení, zapékání, nebo jen tak zasyrova jako přílohu k masu. 

LONG WHITE KOSHIGAYA