Jsme specializováni na semena. A právě tato naše specializace nám umožňuje soustředit se na to, abychom vám nabízeli širokou škálu odrůd zeleniny, bylinek a květin, které se dají v našich podmínkách úspěšně pěstovat. Semena exotických dřev či kauliciformních rostlin z tropů a subtropů u nás nehledejte. Jsme prostě semenáři našich zeměpisních šířek.

A přece jsem v jedné plodině ustoupil, i když jsem se ji léta "bránil" Je to cibulka sazečka. I když vlastně není semenem, je sadbovým materiálem, který k vypěstování cibule slouží. A vy jste se po ní intensivně ptali. Mnozí jste na ni zvyklí a uspějete s ní lépe, než s výsevem cibulového semínka. Letos je to se sazečkou takové ošemetné, je není, je, není. Bohužel již asi nebude bílá a zásoba červené se taky tenčí. Stále ale máme dostatek žlutých odrůd VŠETANA a STURON. Ty by měly být páteří, kterou se nám snad povede držet pro vás až do pozdního jara. 

KARMEN / PIROŠKA

Máme nově ještě i odrůdu BIRNFORMIGE, podlouhlou sazečku, ze které vyroste dlouhá salámová cibule. Přiznám se, ještě jsem ji nezkoušel, mám ale na letošek odložen jeden sáček, na brzký jarní výsev. 

BIRNFORMIDGE

Vím, že některé e-shopy odmítají sazečku přepravovat. Ona je skutečně "potvora", rychle se zapaří a pak zahnívá, nebo prorůstá. Hned, jakmile ji dovezeme, j u nás rozložíme v jedné vrstvě v zelených PE přepravkách, tak aby k cibulkám mohl vzduch. Udělejte to samé, nejlépe ji vyberte ze síťky, nebo pytlíku, rozložte a skladujte při nízké teplotě do 5°C. Je to živý materiál, dýchá a při vyšších teplotách ztrácí na hmotnosti. Pokud se vám ale cibulky úplně neseschnou, není to na závadu. Neváhejte a hned jak to půjde sazečku vysaďte na záhon. Cibule ze sazečky je ranější než ze semene, je ale hůře skladovatelná. 

Sazečka "klame tělem", to ale vy, co ji pěstujete víte. Nejhezčí jsou malé cibulky odrůdy ŠTUTGART, krásné, kulaté. Vyroste z nich ale cibule plochá. Odrůdy STURON a VŠETANA mají cibulky v sazečce podlouhlé, v dospělosti mají ale cibule kulaté.

sazečka VŠETANA

Nabízíme vám sazečku v třídění 8mm - 15 mm. Možná se někomu bude zdát malá, občas najdete na prodejnách i krásné cibulky 1,5 - 2 cm. Proč bereme tu menší? Je to výhoda pro vás - z 250 gramového balení budete mít dvojnásobek cibulek než u těch velkých. A když se o ně budete jenom trochu starat, vyrostou spolehlivě.

Máte chuť neutrácet a na příští rok si vypěstovat doma vlastní sazečku ze semínka? Jde to. Ale přiznávám, ani já se do toho nepouštím, je tam spousta zrad a nástrah. I proto se prakticky všechna u nás nabízená sazečka vozí z Holandska, kde je vyráběna na specializovaných velkovýrobních farmách. A hlavně je skladována v optimálních podmínkách až do expedice. U nás se určité množství stále vyrábí v Čejkovicích na Jižní Moravě. Kdybych vás ale neodradil - na pěstování sazečky musíte vyset semínka do řádků nahusto, cca 100 g na 10 m2. A sklidit je tehdy když rostlinky dosáhnou v krčku síly tužky. Pak usušit, vyčistit, vytřídit, správně skladovat... A pak za rok zjistit, že ten sáček sazečky za ty peníze zase není tak drahý a vlastně se vyplatí.

sazecka

Nedaří se vám pěstovat cibule ze semene a proto z nouze sáhnete po sazečce? V našich podmínkách cibuli ze semínka vypěstujete bez problémů. Musíte ale zajistit brzký výsev, optimálně do konce března a hlavně najít záhon, který je celodenně osluněn. Cibule !má problém" na klasických zahrádkách v koloniích, kde se pěstují ovocné stromy a v jejich meziřadí zelenina. Každé přistínění, i pouze v kratší části dne, vede k menším cibulím a nižšímu výnosu. Zde raději zvolte sazečku. 

semeno cibule

DAYTONA F1 je spolehlivý holandský hybrid, který má v sobě trochu krve velkých španělských cibulí. Proto roste a roste. Je to cibule pro ty, kterým se cibule ze semena jinak nevedou. Cibule jsou pravidelně kulovité, se zlatohědou slupkou, výborně zataženým krčkem a výbornou skladovatelností.

DAYTONA F1

TANDEM je  cibule s vysokým výnosem a vynikající skladovatelností. Suknice jsou žlutohnědé, pevné, silně přiléhavé, odolné proti mechanickému poškození. Cibule jsou kulovité, větší a dorůstají hmotnosti 130 až 135g. Určena je pro přímý konzum i skladování. Vegetační doba od výsevu je 123 až 128 dnů. 

TANDEM