Milí přátelé,

někteří z vás mi už píšete, že nepíši. Nebo, že zde píši málo.

Uznávám. Máte pravdu. Pokusím se polepšit. 

To psaní sem, je pro mne třešničkou na dortu. Mám ale pocit, že dnes už píše strašně moc lidí. Mnohdy bohužel píší i ti, co nemají co říci. Možná i proto mám trochu "psavou krizi", abych měl vnitřní pocit, že se k těmto lidem neřadím. Dnes není problém sehnat si podklady z internetu, přestylizovat je a vydávat za vlastní článek. Nebo vzít kompletní článek někoho jiného a vyvěsit jej na svůj web s cílem zvýšit jeho návštěvnost. Mnoho mých vlastních článků takto po internetu koluje, někdy přestylizovaných, někdy přepsaných doslova systémem "Ctrl-C a Ctrl-V". Zřídka s mým jménem, většinou zkopírovaných anonymně a často podepsaných někým jiným. Myslel jsem, že s tím můžu něco dělat. Nemůžu, bohužel...

Proto se snažím poskytovat vám zde informace, které jsou založené na tom, co jsme si skutečně "osahali". Co jsme u nás odzkoušeli a máme odedřeno. Abych se ale nepasoval do role oběti -  "mít to odedřeno" mě moc baví. Být zahradníkem je radost - vyset semínko, starat se o sazeničku, vysadit ji, opečovávat... Ta sklizeň již není až tak zajímavá, proces dává člověku často více uspokojení. Ale to určitě znáte, ty ruce od bláta a žluté stopy na ručníku, když jste vyštipovali rajčata. Zahrada je prostě láskou na celý život.

Letos jsme u nás měli opět foliovník plný chilli, ze kterých jsme vám sbírali semínka. Zaizolovaný proti hmyzu tak, aby nedošlo k cizosprášení. Většina novinek již je v e-shopu. Letos přibyly AJI CHARAPITA, NUMEX PINATA, CLAVO ROSE, POBLANO. Ještě máme "v rukávu" TRINIDAD MORUGA SCORPION CARAMEL, MONSTER NAGA a naši selekci BHUT JOLOKIA MUSTARD. Stihnu je dát na web ještě do Vánoc. Slibuji. Chilli se staly mojí láskou. Sortiment již máme tak široký, že některých odrůd prodáme jenom pár desítek kusů. Konkurence je v tomto segmentu velká a často nabízejí semínka chilli i ti, co vyrábí ostré omáčky a semena jsou pro ně vlastně "odpadem". Ale nějak mne to nedeprimuje, tato skupina paprik je úžasná, variabilní, krásná, chutná, ostrá... Snažíme se, aby byla naše osiva vyrovnaná a odrůdově čistá - jsou pěstována v izolaci, aby klíčila - všechna jsou na klíčivost před prodejem testována. A po 5 - 7 letech pěstování jsou to již vlastně naše selekce. 

AJI CHARAPITA

AJI CHARAPITA

CLAVO ROSE

INDONESIAN PANJANG

INDONESIAN PANJANG

NUMEX PINATA

NUMEX PINATA

Druhý foliovník letos obsadila tradičně rajčata. Zkoušíme pro vás každý rok cca 40 - 50 odrůd. Ty co se jeví perspektivní postoupí do kategorie internetového prodeje. Ty, co si oblíbíte na internetu za odměnu přeřadíme do barevných sáčků, které pak můžete koupit na prodejnách a v zahradnických centrech po celé ČR i na Slovensku. Nehledejte ale DobraSemena v marketech nebo baumarktech, jsou pouze v těch našich domácích prodejnách a zahradních centrech. Letos do kategorie barevných sáčků postoupila rajčata ANANAS a ANDINE CORNUE. 

ANANAS

ANDINE CORNUE

Mám pro vás dobrou zprávu - máme již nabaleno rajče REISE jiným názvem VOYAGE. Obě tato slova znamenají to samé - cestu. Prostě cestovní rajče s plody, které můžete rozdělit na jednotlivé segmenty, chcete li "měsíčky" jako u mandarinky. V EU listině odrůd je vedeno jako VOYAGE, musíme proto ctít tento název. Vyzkoušejte tuto raritu, berte ji ale jako raritu doslova.

VOYAGE

VOYAGE  -  REISE

15 odrůd rajčat bylo i na venkovním záhonu, v pokusu na odolnost k plísni. Letos bylo u nás deštivo a rozdíly v odolnosti byly markantní. CRIMSON CRUSH F1 se  již stává v kategorii plísni odolných rajčat pojmem. Mám od vás odezvy, že vám vydržel i tehdy, když ostatní rajčata plíseň sežehla. Do barevných sáčků jsme nově zařadili jeho mladšího a menšího bráchu COCKTAIL CRUSH F1 s plody kolem 60 g těžkými a rovněž s výbornou odolností k plísni. Datlové RED PEARL i třešňový VESPER vydržely navzdory tlaku plísně také až do prvních mrazů.

CRIMSON CRUSH

CRIMSON CRUSH F1

CRIMSON CRUSH F1 B

Nevím jak tuto skupinu rajčata nazvat. "Protiplísňová" se mi nelíbí, někdy tak bývají označovány okurky, ale tento pojem je trochu zavádějící. Prostě budeme používat delší označení "rajčata s vysokou odolností k plísni".

V barevných sáčcích pro vás máme i další novinky, které již znáte z e-shopu -  pórkovou cibuli LONG WHITE KOSHIGAYA, mrkev CASCADE F1, cibuli DAYTONA F1, keříčkovou salátovku BUSH CHAMPION F1, papriku BEROS a listovou kapustu NERO DI TOSCANA. 

BUSH CHAMPION

NERO DI TOSCANA

JANTAR

O kolekci nových sladkých paprik v e-shopu napíši příště.

Váš Peter Gajdoštin