Kysané zelí je naší národní klasikou. S kmínem a pepřem je lahůdkou dlouhých zimních měsíců. A vlastní je nejlepší.
Co tak udělat si jej jinak?
Popusťte uzdu své fantazii. Já si připravil pár sklenic "v malém" - s mrkví, s tykví CROWN PRINCE i s chilli papričkami. A to, které vypadá jako zelí červené, bylo původně bílé. Jenom je do něj přidána červená řepa BORO. V sklenicích, i když jsou uloženy v chladu, není zelí na dlouhé skladování. Ono se ale dlouho skladovat nedá. Sní se!
Zelí s mrkví
Zelí s tykvi CROWN PRINCE
Zelí s červenou řepo BORO
A můj favorit - zelí s chilli. Má říz!!! Na 2 kg zelí jsem dal asi 7 malých papriček VIETNAMESE TEARS. Ale můžete použít kteroukoli.
Jestli se vám stane, že zelí začne nahoře měknout, v procesu kvašení se vytvořilo málo kyseliny mléčné a množí se nežádoucí mikroorganizmy. Už prof. Goliáš nás kdysi učil postup zdánlivě nelogický - přidat do kvasné hmoty cukr. Když se ale zamyslíte, logika zde je - potřebujete "přikrmit" bakterie mléčného kvašení, aby vytvořili větší množství kyseliny mléčné. Ta přirozeně konzervuje.
Převařte vodu, dejte do ní sůl a cukr, rozmíchejte a nechte vychladnout. Nalijte na vrch soudku nebo sklenice. Funguje to.
Váš Peter Gajdoštin