Kysané zelí je naší národní klasikou. S kmínem a pepřem je lahůdkou dlouhých zimních měsíců. A vlastní je nejlepší.

Co tak udělat si jej jinak?

Popusťte uzdu své fantazii. Já si připravil pár sklenic "v malém" - s mrkví, s tykví CROWN PRINCE i s chilli papričkami. A to, které vypadá jako zelí červené, bylo původně bílé. Jenom je do něj přidána červená řepa BORO. V sklenicích, i když jsou uloženy v chladu, není zelí na dlouhé skladování. Ono se ale dlouho skladovat nedá. Sní se!

zelí ve sklenicích

Zelí s mrkví

zelí s mrkví

Zelí s tykvi CROWN PRINCE

zelí s tykví

Zelí s červenou řepo BORO

zelí s řepou

zelí s řepou 2

A můj favorit - zelí s chilli. Má říz!!! Na 2 kg zelí jsem dal asi 7 malých papriček VIETNAMESE TEARS. Ale  můžete použít kteroukoli.

zelí s chilli

zelí s chilli 2

Jestli se vám stane, že zelí začne nahoře měknout, v procesu kvašení se vytvořilo málo kyseliny mléčné a množí se nežádoucí mikroorganizmy. Už prof. Goliáš nás kdysi učil postup zdánlivě nelogický - přidat do kvasné hmoty cukr. Když se ale zamyslíte, logika zde je - potřebujete "přikrmit" bakterie mléčného kvašení, aby vytvořili větší množství kyseliny mléčné. Ta přirozeně konzervuje.

Převařte vodu, dejte do ní sůl a cukr, rozmíchejte a nechte vychladnout. Nalijte na vrch soudku nebo sklenice. Funguje to.

Váš Peter Gajdoštin

MIX