Moc se vám, kteří sem občas zavítáte a těšíte se na nové počteníčko, omlouvám. Nějak jsem to tu zanedbal...

Skutečně jsem ale poslední týdny nestíhal. Připadal jsem si trochu jako kočovní umělec. Nebo jsem byl spíš s Kerouacem „on the road“. 
Absolvoval jsem za poslední dva měsíce sérii přednášek a výstav po celé České republice i na Slovensku. Když budu jenom tak namátkou jmenovat – Boskovice, Jihlava, Křemže, Litoměřice, Průhonice, Halenkovice, Ostrava, Nitra, Šebrov, Olomouc, Svidník, Třebíč... Asi se nebudete divit, že moje auto má dalších par tisíc kilometrů v nohách, tedy v kolečkách, abych byl přesný. Ano, jsem z toho trochu unavený, ale příjemně unavený. Setkání s vámi mne baví. A baví mne bavit se s vámi, diskutovat, představovat vám nové odrůdy, vidět vás jak chutnáte. Tu rajče, tu chilli. Jak chutnáte i tu chilli, na kterou byste si ještě před hodinou netroufli ani pomyslet. 
Přednášky pro zahrádkáře dělám již dlouhé roky. Letos koncem léta a na podzim jsme je ale pojali jinak, silně degustačně. Využili jsme rajčata a chilli papričky z našich pokusů. Posbírali, naložili do beden, rozjeli se k vám, vyložili na tácky, něco povyprávěli a hlavně s vámi pochutnali. Už před pár lety, na Letní škole seniorů Kraje Vysočina jsem totiž zjistil, že ani ta nejzajímavější přednáška vizuální a zvuková, se nedá srovnat s tím, když můžete nejenom vidět, ale vnímat zeleniny všemi smysly. Když se přidá možnost přivonět a ochutnat, dostává prezentace čtvrtý i pátý rozměr...

Začali jsme v Boskovicích v polovině srpna. I když jsem zde byl před půlrokem v zimě, sešlo se skutečně nečekaných 70 zahrádkářů. A myslím, že atmosféra byla perfektní.

Boskovice

V druhé polovině srpna jsme s paní Křížovou objeli 10 měst a vesnic na Vysočině v rámci Letní školy seniorů Kraje vysočina, byli jsme v Hrotovicích, Vladislavi, Novém Městě na Moravě, Svratce, Vilémově, Havlíčkově Borvé, Nové Cerekvi, Vyskytné. Velkém Beranově a v Okříškách. Mnohá místa jsem navštívil poprvé a stálo to za to. Perfektní příprava, perfektní atmosféra, milí posluchači.

495

Koncem srpna perfektní akce u zahrádkářů v Křemži. Nazvali ji „Rajský den“ a připravili krásnou expozici z našeho sortimentu rajčat, která si sami členové ZO napěstovali. Já přinesl chilli a povídalo se i chutnalo, zajídalo chlebem, sýrem i slaninou. Akce začala až večer v šest, ale tato noční degustace měla úžasnou atmosféru. Paní Mikešové, duši místních zahrádkářů, vřelý dík za perfektní organizaci. Na jaře zajistila osiva, rozdělila je mezi zahrádkáře, zorganizovala akci a ještě mne u sebe doma ubytovala, s večeří i snídaní...

Ktremze

Kremze 2

Pak následovaly degustace na Zahradě Čech v Litoměřicích a v Dendrologické zahradě v Průhonicích, kde měli i napěstované rostliny chilli z našeho sortimentu v nádobách.
V Botanické zahradě VŠP v Nitre zorganizovali seminář ŠTIPĽAVÉ LIEČITEĽKY – SVET CHILLI. Paní ředitelka Mňahončáková zajistila napěstování celého sortimentu chilli v květináčích, krásná kolekce z našich semínek.

Nitra

Připili jsme si chillipivem z pivovaru Chomout ze sousedního Chomoutova u Olomouce. A degustace „měla říz“. Návštěvníci se chilli nebáli a chutnali i ty nejostřejší.

Nitra 2

Došla řada i na slzičky...

Nitra 3

I na hašení čímkoli studeným...

Nitra 4

Paní ředitelka taky uronila slzu. I když říkala, že ostré nejí, ochutnala i tu nejpálivější. NAGA BLACK je prostě síla.

Nitar 5

Týden po Nitře jsme měli expozici na Flóře v Olomouci, v rámci výstavy Hortikomplex. Konkurence v soutěži byla silná, velcí pěstitelé s cibulemi, květáky, zelím. I tak jsme dostali medaili, sice bronzovou, ale chilli kolekce za ni byla moc ráda. 

Flora

Flora 2

flora 3

Flora 4

Ani jsme si nevydechli a jeli až na "daleký Východ" Slovenska, do Svidníka. U paní Berežné v prodejně Záhradkár perfektně zorganizovaná přednáška. Děkuji ji tímto.

Svidník

No a v pátek Třebíč, tam ještě můžete naše papričky vidět do neděle. A jsou tento víkend i na oblastní výstavě ČZS v Plzni a v Kroměříži.

A to jsem ve výčtu zapomněl na Kopřivovi v Šebrově, Botanickou zahradu Ostravské univerzity, Halenkovice... a... 

Nekončíme, příští týden najdete naše chilli ve Vraňanech, v Jahodárně u Hančů a v Telči, na zahrádkářské výstavě. 

Uff!

Váš Peter Gajdoštin