Je málo plodin, které jsou tak variabilní jako fazole. Najdeme mezi nimi typy keříčkové i pnoucí, fazole na suchá zrna i na zelené lusky. Lusk může být kulatý i plochý, zelený, žlutý i fialový. Rostliny původem z Nového Světa by měly být u nás exotickou plodinou. Za pár století ale v Evropě fazole zdomácněly tak, že jejich cizokrajní původ nevnímáme ani při pěstování ani při konzumaci. Fazole jsou prostě naše. 

Fazol MIX

Fazole obsahují vitaminy A, B , C, vápník, fosfor i železo. Vápník je nutný pro zdravý vývoj kostí a jeho potřeba je obzvláště vysoká u vyvíjejících se dětí. Mléko je nejdůležitějším zdrojem tohoto prvku, fazole ovšem můžou být zdrojem rovnocenným, hlavně u dětí s alergií na mléčnou laktózu. Fazole jsou ceněny i pro vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Právě bílkoviny se při trávení rozkládají na aminokyseliny, které jsou stavebními cihličkami buněk. Nerozpustná vláknina usnadňuje zažívání, ta rozpustná snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi. Fazole jsou významným zdrojem kyseliny listové, která je potřebná pro zdravý růst buněk, podporuje krvetvorbu – vývoj červených krvinek a je důležitá pro zdravý vývoj plodu v těhotenství.

Za zeleninu jsou obvykle považovány pouze zahradní fazole ty, u kterých konzumujeme čerstvé mladé lusky. Fazole na suchá zrna jsou pojímány spíše jako polní plodina. Na zahrádku ale patří oboje a k nim i flageolette, fazole pro sklizeň semen ve voskové zralosti.

Fazol zahradní byl vyšlechtěn a je pěstován se záměrem sklízet a konzumovat zelené lusky. Tyto lusky jsou bez pergamenové vrstvy a tzv. struny ve hřbetu lusku. Lusky zahradního fazolu jsou lehce stravitelné a chuťově jemné.

CARMENFazol na suchá zrna (fazol polní) je typickou luštěninou - má pergamenovou vrstvu v lusku, co umožňuje lehčí vylušťování semen při sklizni. Tyto fazole vynikají obrovskou variabilitou ve velikosti, tvaru i barvě zrn. Místní krajové odrůdy se přesévaly v našich vesnicích z generace na generaci. Jestli je ještě máte někde schované po babičce, nezbavujte se jich. Mohou být unikátní z genetického hlediska a jsou součástí kontinuity naši kultury. Kontinuity, kterou bohužel v posledních letech hodně ztrácíme. Jestli tyto staré odrůdy v krabici se semeny nejsou, vyzkoušejte keříčkovou odrůdu PETRA (bělosemenná) nebo CARMEN s červenými semeny.

PETRA

fazol ROCCOFazole pro sklizeň ve voskové zralosti. Tento typ fazolí a hlavně způsob jejich sklizně a konzumace není u nás obvyklý. Francouzi, milovníci této zeleniny, jim říkají flageolette. Jejich velká semena se sklízí tehdy, když jsou ještě měkká, nazatvrdlá, ale již plně vyvinutá. Vylupují se z lusků, krátce se povaří a používají se do zeleninových salátů.
Odrůda ROCCO z této skupiny je keříčkový fazol se zelenými, červeně žíhanými 15cm dlouhými lusky, semena mají podlouhlý oválný tvar a bílou barvu s fialovým žíháním. Odrůda určená pro sběr semen ve voskové zralosti. Je rezistentní k viroze BCMV.

Podle typu růstu dělíme fazole na keříčkové a tyčkové.
Keříčkové fazole mají rychlejší nástup do plodnosti a poskytnou vyšší koncentrovanou úrodu v kratším časovém období. Vzhledem ke kratší vegetační době netrpí tak výrazně chorobami a škůdci. Zaberou ale na zahradě více místa, ale když chcete sklízet fazolky dlouhou dobu, musíte provést několik opakovaných výsevů v asi třítýdenních intervalech.
Tyčkové fazole umožňují využít „třetí rozměr“ - výšku na malých zahrádkách. Do plodnosti vstupují později, při pravidelné sklizni mladých lusků ale přináší úrodu kontinuálně až do podzimu. Vyžadují více vaší energie a „investic“ na počátku pěstování – musíte jim zajistit oporu. Na oplátku se vám odvděčí stínem v horkých letních dnech a mimo funkce užitkové plní i tu dekorativní.

Odrůdy keříčkové fazole

GUSTY – je francouzská návštěva na našich zahrádkách. A Francouzi jsou gurmáni, kteří fazolky milují a pěstují jich desítky odrůd. Jméno GUSTY, což znamená francouzsky chutný, ale dostala jenom tato jedna.  GUSTY je jemná zelenoluská fazole s velice štíhlými a křehkými lusky bez pergamenové membrány. Chuť těchto lusků nejlépe vynikne, když je podusíme na másle a jemně osolíme. Špetka muškátového oříšku a pár kapek citronu „zakulatí“ výsledné dílo. Rostlina je pevná, vzpřímeně rostoucí s vysokou násadou plodů.

GISTY

BONA - delikátní, jemné lusky středně zelené barvy. Dosahují délky 10 - 12 cm, jsou mírně prohnuté, na průřezu kruhovité, bez vlákna a pergamenu. Zrno je bílé, menší. Středně raná odrůda (vegetační doba 68 - 72 dnů) keříčkového typu, vysoká 30 - 40 cm, bez úponků. Odrůda je vhodná pro postupný sběr. Je určena na přímý konzum, je ale výborná na konzervování i mražení. Průměrný výnos je 140 - 160 kg /100 m2.

BONA

GAMA - středně pozdní odrůda (vegetační doba 70 – 75 dnů) keříčkového typu, vyššího vzrůstu (40-45 cm), bez úponků. Lusk je dlouhý 10 – 12 cm, jemný (0,8 cm), středně zelené barvy, bez vlákna a pergamenu, na průřezu kruhovitý. Odrůda vykazuje odolnost k antraknóze fazolu.          

FAZOL aidagoldAJDAGOLD – osvědčená středně raná odrůda keříčkového typu, 30 - 40 cm vysoká, vzpřímeného vzrůstu. List je tmavě zelený, menší, špičatý. Lusk je žlutý, mírně prohnutý, dlouhý 10 - 12 cm, bez vlákna, na průřezu oválný. Zrno je bílé, drobné.
 
 

barevné fazoleSMĚS BAREV – když chcete aby vám zahrádka i talíř hrály barvami, nemusíte kupovat po jednom sáčku od zelené, žluté a fialové fazole. Speciální směs v kolekci PALETA BAREV vám nabídne v jednom sáčku tyto tři barvy středně raných keříčkových odrůd. Osivo je v sáčku barevně rozlišeno, barva semen odpovídá barvě lusků rostliny, která ze semínka vyroste.

Odrůdy tyčkového fazolu

Vyzkoušejte některou z odrůd typu Supermarconi. Jedná se o výnosné, velice chutné tyčkové zahradní fazole původem z Itálie. Odrůdy mají plochý, široký lusk dorůstající velikosti až 22 cm. Jsou výborné na přímý konzum, jejich lusky můžete rovněž konzervovat.  A když vám přerostou, jsou výborné ke sklizni jako suché fazole.

LIMCA má krásný zelený lusk. Semena jsou bílé barvy a ploše oválného tvaru
MERAVIGLIA DI VENEZIA (Zázrak z Benátek) je žlutá odrůda pozdní, tyčkové žlutoluské fazole. Ploché lusky nesou rovněž zploštělá a černá semena. Odrůda je vhodná na sklizeň mladých lusků i na suchá semena.
 

MERAVIGLIA DI VENEZIA

  
PURPLE PODDED CLIMBING je fialovou specialitou mezi tyčkovými fazolemi. Středně raná odrůda má lusky  14 - 18 cm dlouhé, kulaté na průřezu. Semeno je bílé a rovněž kulaté. Kdo jednou ochutnal fialové fazole, rád se k nim bude vracet. Vynikají skutečně jemnou a delikátní chutí. Rádi jim odpustíte i to, že po uvaření ztratí barvu a od těch zelených se liší jen minimálně.

 purple podded climbing

BORLOTTO DI VIGEVANO je tu pro ty, co mají rádi fazolovou polévku s velkými, strakatými fazolemi Je to pnoucí pozdní odrůda s dobrým výnosem, zdravotním stavem a velmi dobrou kvalitou semen. Lusky jsou dlouhé, na povrchu s četnými červenofialovými skvrnami, na lodyze vysoko nasazené. Semena jsou velká, ledvinkového tvaru a hnědofialového zabarvení. Toskánska specialita pěstovaná po celém světě.

 

TIPY:
• Fazole podobně jako hrách mají na kořenech nitrofilní bakterie, které jsou schopny vázat vzdušný dusík a obohatit jim půdu. I přesto vaše fazole vyžadují do počátku růstu základní zásobu dusíku. Užitečná informace je ta, že po skončení vegetace zanechají půdu s vyšším obsahem této živiny, než ji před výsevem našly.

• Fazole jsou teplomilné zeleniny. Nevysévejte je na jaře dřív, než se půda dostatečně prohřeje (alespoň na 12 oC), v chladné půdě můžou semena v průběhu klíčení zahnívat. Fazolím vyhovuje lehčí, propustná půda s ph 6,0 – 6,8.

• Půdu kolem rostlin kultivujeme jenom do počátku kvetení, pozdější zásah do porostu zapříčiňuje sprchávání květů a negativně působí na zdravotní stav.

• Syrová fazolová zrna, obzvláště ty červená na povrchu, obsahují toxicky působící phytoheamoglutinin, který může způsobit zažívací problémy. Rozkládá se varem a desetiminutové povaření fazolí bezpečně stačí k jeho odstranění.

• Přezrálé lusky zahradních fazolí můžeme nechat na rostlině a po úplném dozrání sklidit na semeno. To lze po namočení a uvaření konzumovat stejně jako polní fazole určené pro sklizeň zrna.

Fazole jsou ideální plodinou pro vaše děti. Plodinou, která je může přitáhnout k zahrádce a následně i ke spapání toho co si sami vypěstovaly. Semena fazolí jsou dostatečně velká, aby je dovedly vyset i ti nejmenší a vyrostou bez ohledu na to, jak se do půdy zasejí. Hlavně ale, vyrostou rychle a na záhonu jsou hned vidět. Aby se vaše děti vyhnuly rozčarování z neúspěchu, nevysévejte potravinářské fazole. Jsou určena k jídlu a často neklíčí. Dejte dětem do rukou osivo fazolí, z výsledku jim budou svítit očka.