Kategorie

Články

Kiwano - africká okurka

Kiwano - africká okurka

Plody kiwana se občas objeví na pultech zelinářství, zahrádkáře mnohdy ani nenapadne, že by se tyto oranžové, hrubě ostnité plody daly vypěstovat i...
Přečíst dál
Červencový výsev kopru

Červencový výsev kopru

V červenci pomalu začíná období zavařování zeleniny. Je čas na další výsev kopru. Znalci vědí, že nejlepší je ten, který máme čerstvý ze své...
Přečíst dál
Sejeme kozlíček polníček

Sejeme kozlíček polníček

Sejeme kozlíček polníček Polníček, kozlíček (Valerianella locusta) je známý v Evropě asi od 16. století, od 18. století se pěstuje v zahrádkách...
Přečíst dál
JEN AŤ JE TEPLO, MELOUNŮM TO SVĚDČÍ.

JEN AŤ JE TEPLO, MELOUNŮM TO SVĚDČÍ.

JEN AŤ JE TEPLO, MELOUNŮM TO SVĚDČÍ. Globální oteplování přináší spoustu problémů. A potenciálně může přinést další a další. Zkusme se ale na...
Přečíst dál
GRANATE F1 bezsemenný meloun

GRANATE F1 bezsemenný meloun

GRANATE F1 bezsemenný meloun Milujete melouny, ale zlobí vás spousta zrnek v každém plodu? Víte, že jich je tam až 1500?  Můj děda, který...
Přečíst dál
Skladování mrkve

Skladování mrkve

Nejlepší skladovatelnost má mrkev pěstovaná na lehčích, humózních půdách s vyšší zásobou draslíku. Pěstování na vlhkých a dusíkem přehnojených...
Přečíst dál
Mrkve můžou být i oranžové.

Mrkve můžou být i oranžové.

Co je to za nesmysl“ řekne si většina z vás, „samozřejmě že mrkve můžou být oranžové… Ony jsou oranžové!“ Nebylo tomu tak ale vždy. Původní mrkve...
Přečíst dál
Nenáročný cukrový meloun

Nenáročný cukrový meloun

Zahrádkáři mají zafixováno, že cukrový meloun je extrémně náročný na teplo a u nás se dá jenom těžko pěstovat. Opak je ale pravdou. Cukrový meloun...
Přečíst dál
Okurky ze Smržic

Okurky ze Smržic

Někdy se zdá, že sortiment zeleniny je už tak široký, že není možné přijít s něčím novým. Ono je to ale pouze zdání. Matka příroda za milióny let...
Přečíst dál
Partenokarpické nakládačky

Partenokarpické nakládačky

Partenokarpii máme spojenou s hadovkami, salátovými okurkami pěstovanými ve skleníku.Co to vlastně partenokarpie je? Klasické okurky potřebují k...
Přečíst dál
Patizony

Patizony

Zelenin, které můžeme v kuchyni zužitkovat snad všemi způsoby, není mnoho a tykve jsou v tomto ohledu vzácnou výjimkou. V naší kuchyni se...
Přečíst dál
Nakládačky pro vertiko

Nakládačky pro vertiko

Okurky na opoře? Podobně jako réva vinná nebo chmel? Proč ne. Stejně jako tyto dvě rostliny je i okurka ve své domovině liána a vertikální systém...
Přečíst dál
Pažitka

Pažitka

Do Evropy přišla pažitka z Asie, z okolí sibiřského Bajkalu, kde se považovala za mocné afrodiziakum. U nás tvořila součást kytičky tzv. spanilých...
Přečíst dál
PRIMERA - nová vodnice lahůdkové chuti

PRIMERA - nová vodnice lahůdkové chuti

Vodnice byla starou plodinou hijnľ pěstovanou před objevením Nového Světa. Dnes se již z českého jídelníčku téměř vytratily. V Asii jim ale patří...
Přečíst dál

Roubování okurek

Roubování okurek není žádná novinka, ale osvědčený a zahrádkářům známý postup. Hlavním důvodem je ochrana rostlin před půdními houbovými chorobami....
Přečíst dál
Mrkev typu kuroda

Mrkev typu kuroda

Každá oblast má svoje typické zeleniny. Někde se pěstuje celer řapíkatý, jinde bulvový, někde rajčata kulatá a středně velká, jinde masitá a...
Přečíst dál
Podzimní výsev petržele a mrkve

Podzimní výsev petržele a mrkve

Na podzim se tyto plodiny sklízejí. A my vám právě teď radíme, abyste je vyseli… Ano, myslíme to vážně. Petržel a mrkev klíčí pomalu a i zkušenému...
Přečíst dál
SUPER GAKAXY F1 - vodní meloun nemusí být pouze červený

SUPER GAKAXY F1 - vodní meloun nemusí být pouze červený

Mnoho zahrádkářů se přesvědčilo, že vodní melouny se už dají pěstovat i v našich klimatických podmínkách. Nejen jako kuriozita, ale i s hezkými...
Přečíst dál
MAXI kopr MAMUT

MAXI kopr MAMUT

MAMUT      MAXI kopr Česká kuchyně kopr miluje. V tradiční koprovce nebo nakládaných okurkách je nezbytný a nenahraditelný. Pěstování kopru...
Přečíst dál
Asijská zelenina

Asijská zelenina

ASIJSKÉ ZELENINY I když se to nezdá, Dálný Východ je v dnešním globalizovaném světě hned za humny. Alespoň co se jídla týče. Čínské restaurace...
Přečíst dál