Kategorie

Články

FUJI - baby špenát

FUJI - baby špenát

Pokud nejste přívrženci mraženého špenátového pyré z obchodu a naučili jste se pěstovat špenát na zahrádce, máme pro vás novou, křehkou novinku –...
Přečíst dál
Tuřín

Tuřín

Dnes už docela zapomenutý tuřín byl jednou ze základních plodin minulosti. Před objevením Nového Světa byl využíván jako příloha k pokrmům místo...
Přečíst dál
Cukety

Cukety

Není tomu tak dávno, nějakých 20 – 25 let, co se cukety začaly na našich zahrádkách hojněji pěstovat. Rozšířily se v době, kdy porosty okurek...
Přečíst dál
Tuřín nebo vodnice?

Tuřín nebo vodnice?

Tuto otázku si klade nejeden zahrádkář. A skutečně, dělící čára mezi těmito dvěma plodinami je velice tenká. Obě patří k druhu Brasica napus a jsou...
Přečíst dál
Červené salátové zelí

Červené salátové zelí

Červené zelí salátové Letní odrůdy červeného zelí přímo vybízejí k tomu, abychom z nich kromě tepelné úpravy připravovali také čerstvé zelné...
Přečíst dál
Červené zelí

Červené zelí

Opět je zde období kachních a husích hodů. K oběma těmto opeřencům neodmyslitelně patří bramborový knedlík a červené dušené zelí. Konzumace...
Přečíst dál
Kysané zelí s tradiční chutí a kvalitou

Kysané zelí s tradiční chutí a kvalitou

Kysané zelí obsahuje množství bioaktivních látek – vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, enzymy a další produkty mléčného kvašení. Podporuje...
Přečíst dál
Řepa není jenom červená

Řepa není jenom červená

Nemůžete k ní mít ambivalentní vztah – múžete ji buď milovat nebo nenávidět. A řeč není o provokující mladé herečce, jedná se o známou červenou...
Přečíst dál
Cibule zimní - sečka

Cibule zimní - sečka

Alium fistulosum L. Je pěstovaná pro jemnou, biologicky cennou nať. Využívá se celoročně k řezu natě a jako velmi raná lahůdková cibule, vhodná...
Přečíst dál
Bílé cibule

Bílé cibule

Cibule se rozšířila do celého světa ze západní Asie, kde původně rostla divoce, jako planá rostlina. Protože místní obyvatelé brzy objevili její...
Přečíst dál
Celer bulvový

Celer bulvový

Celer (Apium graveolens) se ve světě pěstuje ve třech morfologických formách – celer bulvový, řapíkatý a listový. I když má celý svět na prvním...
Přečíst dál
Superzdravá brokolice

Superzdravá brokolice

Mnozí zahrádkáři se jí bojí. Neuspěli v posledních letech s pěstováním květáku a raději se do pěstování jeho „sestry“ brokolice ani nepouští. Obavy...
Přečíst dál
Černý kořen

Černý kořen

Černý kořen „hadí mord španělský“ Kdysi lidé věřili, že se s ním dají zabíjet hadi a to tak, že se jim kořen strčí do tlamy. Jako zelenina se...
Přečíst dál
Květák není jenom bílý

Květák není jenom bílý

Někteří botanici považují za vlast květáku Indii, jiní východní Středomoří. První hodnověrné zprávy o něm se datují z 12. Století z Kypru. K nám...
Přečíst dál
Japonská jedlá chryzantéma

Japonská jedlá chryzantéma

Chryzantéma se dá i jíst, NEVĚŘÍTE ? Tato zelenina bude z kolekce CHUŤ ASIE pro naše chuťové buňky asi nejzvláštnější. Ale nezatracujte ji...
Přečíst dál
Cizrna -Cicer arietinum

Cizrna -Cicer arietinum

Cizrna Cizrna (Cicer arietinum) - nazývaná také římský hrách, je jednoletá teplomilná luskovina s pevným, nepoléhavým stonkem. Lusk obsahuje...
Přečíst dál
Čínské zelí

Čínské zelí

Tato rostlina se pokouší proniknout do českých zahrádek již celá desetiletí. Zatím se jí to nepovedlo v takové míře, jako jejímu příbuznému - zelí...
Přečíst dál
Hrách cukrový

Hrách cukrový

Hrách cukrový (Pisum sativum saccharatum) má lusky bez vnitřní tuhé slupky („pergamenu“), výrazně sladké, dužnaté a křehké. Mají vyšší obsah...
Přečíst dál
GIGANT tradiční česká kedlubna

GIGANT tradiční česká kedlubna

Kedlubny jsou chápány jako jedna z prvních lahodných a křehkých jarních zelenin. Je ale jedna výjimka – pozdní odrůda GIGANT, která potřebuje 120 –...
Přečíst dál
Kelozel

Kelozel

Kelozel Brassica oleracea convar. capitata x convar. sabauda „Ani ryba ani rak“ nebo „dva v jednom“? To ukáže až čas. Představujeme vám novou...
Přečíst dál