Kategorie

Aromatické rostliny Počet produktů: 64

Podkategorie

  • Latinsky: Tagetes lucida Cav.
    Slovensky: Aksamietnica mexická

    Aksamitník mexický je příjemně aromatická cca 40 cm vysoká letnička. Tradičně se užívá čaj z aksamitníku pro zklidnění žaludku, k celkovému uvolnění a druhého dne jako rychlá pomoc po prohýřené noci.

    --- VICE INFO ---

    počet semen v gramu1000                                                                                                
    výsevúnor – duben
    přímý výsevduben – květen
    výsadba duben – květen
    spon   15 x 20 cm

     

  • Latinsky: Pimpinella anisum
    Slovensky: Bedrovník anízový

    Anýz je jednoletá bylina, pěstuje se pro semena. Vysévá se v březnu až dubnu, je náročná na teplo, vyžaduje lehčí písčitohlinité půdy a slunečné, chráněné polohy. Má pomalý počáteční růst, vytváří nejprve růžici přízemních listů, později tvoří nať. Kvete v červnu až srpnu. Sbíráme šedozelené okolíky těsně před dozráním (vypadávají semena). Dosouší se ve snopcích při teplotě 35°C. Skladujeme v suchu a temnu.

    --- VICE INFO ---

    počet semen v gramu230 – 500                                                                                                        
    přímý výsev březen – červen přímo na stanoviště
    termín kveteníčerven – srpen
    spon30 x 0,5 cm

     

     

  • Latinsky: Ocimum basilicum L.
    Slovensky: Bazalka pravá

    Bazalka pravá je keříčkovitě rostoucí letnička s výrazně aromatickou natí. Odedávna se pěstuje jako kořeninová, léčivá i medonosná rostlina. Semena vyséváme v březnu až dubnu na povrch substrátu a lehce přihrneme. Bazalka má ráda živnou, humózní zeminu namíchanou s rozloženým hnojem. Pozor – mladé rostlinky v příliš hustých výsevech zahnívají.

    --- VICE INFO ---

    Vysazujeme v květnu na chráněné místo s plným sluncem. Pravidelně přihnojujeme a denně zaléváme. Pro vytvoření kompaktní, bohatě olistěné a rozvětvené rostliny je vhodné zaštipovat kvetoucí výhony. Čerstvou nať můžeme sklízet po celou vegetační dobu, pro sušení sklízíme nať na počátku kvetení a sušíme při teplotě do 35°C, pro zachování typické vůně i chuti však doporučujeme čerstvé, jemně nasekané listy bazalky naložit do olivového oleje. V kuchyni se používá do salátů, mletých mas a rybích pokrmů, do aromatických octů. Čaj povzbuzuje trávení a pomáhá u zánětů horních cest dýchacích.

    počet semen v gramu900
    výsevbřezen - duben, skleník, 15-18 °C
    přímý výsevkvěten
    výsadbakvěten ve sponu 25 x 25 cm
    sklizeň listůčerven - září                                        

     

     

  • Latinsky: Ocimum sanktum
    Slovensky: Bazalka svätá

    Bazalka svatá je trvalka citlivá na mráz, pěstovaná u nás jako letnička. V Asii je posvátnou rostlinou. Vyžaduje lehčí, propustnou půdu s dobrou zásobou živin. Má vyšší nároky na teplo, vyberte pro ni proto chráněnou, záhřevnou lokalitu. Listy a květy jsou výborné do pokrmů z masa, také k ochucování octů a olejů.

    --- VICE INFO ---

  • Latinsky: Borago officinalis
    Slovensky: Borák lekársky

    Brutnák lékařský je statná, rychle rostoucí medonosná bylinka s řídce srostlými listy a blankytně modrými květy. Používá se do zeleninových salátů a při sterilaci okurek. Z čerstvých nebo sušených listů lze připravit čaj nebo léčivý olej.

    --- VICE INFO ---

     

  • Latinsky: Cymbopogon flexuosus (Nees ex Steud.) Will. Watson
    Slovensky: Citrónová tráva

    Citronová tráva je vytrvalá tropická tráva pěstovaná v mírném klimatu jako letnička. Vytváří velké trsy tenkých, šedozelených listů, dorůstajících do délky až 1 metr. Ideální pro pěstování v nádobách, silné sazenice můžeme rovněž vysadit na teplé a záhřevné místo na zahradě. Má ráda dobře propustnou, hlinitopísčitou půdu. Potrpí si na vydatnou zálivku, ale nesnáší přemokření – je proto výhodné

    --- VICE INFO ---

    zalévat ji až když půda vyschne. Rostlinu můžeme přezimovat při pokojové teplotě. Sklízejte vnější listy v době, kdy rostlina dostatečně zmohutní. Listy a stonky dodávají pokrmům citrónové aroma i chuť, nejsou ale kyselé. Nezbytná součást thajských polévek, využívá se při přípravě drůbeže, ryb a mořských plodů.
    Semena mají fyziologicky nízkou klíčivost dosahující pouze 20 – 30%. Zbylá semena jsou dormantní a v prvním roce nevyklíčí. Vysévejte na povrch kvalitního substrátu a pouze jemně zasypte. Klíčí 14 – 30 dní při teplotě 20 – 25 °C. Po dobu klíčení zakryjte výsevní misku tabulkou skla nebo ji umístěte do PE sáčku.
       

     

    počet semen v gramu2 000
    výsevleden až březen, skleník, 20 – 25 °C
    předpěstování2 – 3 měsíce při 18 - 20 °C
    výsadbakvěten, do nádob nebo na záhon
    spon30 x 30 cm
  • Latinsky: Allium ursinum
    Slovensky: Cesnak medvedí

    Česnek medvědí je vytrvalá, cca 10 - 45 cm vysoká bylina s podzemní cibulí. Použití jako léčivá rostlina i jako zelenina.

    --- VICE INFO ---

     

  • Latinsky: Verbascum densiflorum Bertol.
    Slovensky: Divozel vel´kokvetý

    Divizna je dvouletá mohutná bylina, vytvářejicí v prvním roce mohutnou přízemní ružici. V druhém roce 1,30m – 1,50m někdy i 2 m vysokou lodyhu s nahloučenými květy jasně žluté barvy. Rostlina má ráda výslunná místa, chráněná před větrem. Sbíráme květy v době kvetení od června do září. Květy sklízíme vždy ráno, kdy už není rosa, jinak květy opadávají. Sušíme je ve stínu do 30° C, po zavadnutí dosoušíme na slunci.

    --- VICE INFO ---

    Po úplném dosušení má droga citronově žlutou barvu, je aromatická, bez zbytků kalichů. Skladujeme v uzavřených nádobách bez přístupu vlhkosti, jinak droga zčerná. Drogu používáme v čaji při kašli a zánětech horních cest dýchacích.

     

    počet semen v gramu:8000 - 9000
    přímý výsev:květen - červenec
    spon:50 x 50 cm
  • Latinsky: Origanum vulgare L.
    Slovensky: Pamajorán obyčajný

    Trvalka nazývaná také vytrvalá majoránka. Pěstuje se pro aromatické listy používané podobně jako majoránka. Sklízíme v průběhu celého léta. Vyžaduje slunné stanoviště a propustnou půdu.

    --- VICE INFO ---

    počet semen v gramu8000
    přímý výsevbřezen - červen do řádků 30 cm
    spon40 x 30 cm

     

     

  • Latinsky: Foeniculum vulgare Mill.
    Slovensky: Fenikel obyčajný

    Fenykl je dvouletá, medonosná bylina, která se pěstuje pro semeno.Vyžaduje lehčí, humózní vápnité půdy a slunné před větrem chráněné polohy. Vysévá se na jaře, na zimu rostliny nutno chránit krytem proti mrazu a hlodavcům. Kvete druhým rokem v červenci až září. V srpnu až září se postupně (2-3x) sbírají okolíky s dvounažkami. Rychle se suší při teplotě 35°C, skladují se v suchu a temnu.

    --- VICE INFO ---

     

    počet semen v gramu240
    výsevduben - květen
    termín kveteníčervenec - září druhým rokem
  • Latinsky: Matricaria recutita L.
    Slovensky: Rumanček kamilkový

    Známá jednoletá bylina kvetoucí mezi červnem a srpnem, upřednostňuje slunné a vzdušné polohy. Je nenáročná na pěstování, semena vyséváme na povrch půdy. Květní úbory sušíme ve stínu, používají se pro přípravu heřmánkového čaje s uklidňujícími účinky při napětí a nespavosti. Pomáhá také při poruchách trávení způsobených nervozitou, žaludečních potížích a zánětech žaludeční sliznice.

    --- VICE INFO ---

    Zevně se nálev užívá ke koupelím – proti zánětům kůže, obklady léčí špatně se hojící rány. Inhalování par z heřmánkového nálevu přináší úlevu při nachlazení, zánětech sliznice nosu, krku a dutin. Kosmetický průmysl využívá olej z květních úborů na výrobu mýdla a šamponů.

    počet semen v gramu:18000
    přímý výsevříjen - červen
    sběr květůkvěten - září
    spon30 x 1 cm
  • Latinsky: Plantago lanceolata
    Slovensky: Skorocel kopijovitý

    Jitrocel kopinatý je léčivá rostlina, používá se při potížích s dýchacími cestami. Čaj z jitrocele odhleňuje a usnadňuje dýchání. Má také mírné projímavé účinky. Pěstování je nenáročné, jitrocel je velmi přizpůsobivý. Vyhovuje mu slunné, nepříliš suché stanoviště. Dobře snáší i zastínění. Přeferuje hlubší, humózní vlhké půdy, ale daří se mu i půdách lehčích. Vyséváme v dubnu do řádků 20 - 30 cm.

    --- VICE INFO ---

  • Latinsky: Anthriscus cerefolium L.
    Slovensky: Trebulka

    Kebrlík je jednoletá bylina vůní připomínající anýz. Upřednostňuje vlhčí stanoviště a polostín. Používá se k ochucování salátů, polévek a masa. Pěstitelsky nenáročná, vyséváme přímo na stanoviště a sklízíme nať před kvetením. Výsev můžeme v průběhu roku několikrát opakovat.

    --- VICE INFO ---

    Počet semen v gramu450
    Přímý výsevbřezen - červen do řádků 30 cm
    Sklizeň natěkvěten - srpen podle termínu výsevu

     

  • Latinsky: Carum carvi L.
    Slovensky: Rasca lúčna

    Kmín je dvouletá rostlina pěstovaná pro aromatické listy i semena. Tradiční kořenina povzbuzující trávení. Pěstujeme z přímého výsevu. Sklízíme mladou nať v průběhu roku, nebo semena po uzrání.

    --- VICE INFO ---

     

    Počet semen v gramu:300
    přímý výsevbřezen - červen do řádků 30 cm
    spon30 x 0,5 cm
    termín kveteníod června do zámrazu

     

  • Latinsky: Anethum graveolens L.
    Slovensky: Kôpor voňavý

    Kopr je na pěstování nenáročná aromatická zelenina, mnohokrát se na zahrádce množící samovýsevem. Vyhovují mu hlinité, propustné  a lehčí půdy s dostatečnou zásobou živin. Nesnáší půdy težké a zamokřené , ani suché polohy a kamenité půdy. Je citlivý na hnojiva obsahující chlór. Vyžaduje včasný výsev do řádků 20 cm vzdálených. Vyséváme nahusto.

    --- VICE INFO ---

    Na zeleno sklízíme do svazečků15 až 20 cm vysokou mladou nať, ke konzervování sklízíme nať ve fázi prodlužovacího růstu. Můžeme sklízet až do doby květu. Výborně se suší.

     

     

    počet semen v gramu500 – 600 (HTS 1,8 g)
    přímý výsev  duben – srpen; 10 – 15 g osiva/10m2
    spon  20 x 5 cm
  • Latinsky: Coriandrum sativum L.
    Slovensky: Koriander siaty

    Koriandr je jednoletá bylina s přímým rozvětveným stonkem a střídavými hluboce členěnými listy. Nenáročná na pěstování. Semena se odedávna používají jako koření do mas a salátů, stejné použití mají i mladé listy. Semena samostatně nebo v čajových směsích účinkují na povzbuzení chuti do jídla, na povzbuzení trávení a proti nadýmání.

    --- VICE INFO ---

    Počet semen v gramu100 (1 g na m2)
    Přímý výsevbřezen - duben
    Spon30 x 20 cm
    Sklizeň plodůsrpen - září

     

  • Latinsky: Lavandula angustifolia Mill.
    Slovensky: Levandula

    Levandule je polokeř se silně rozvětveným stonkem. Bylinné výhony jsou hustě olistěny čárkovitými listy. Vyžaduje slunné stanoviště a propustnou lehčí půdu. V první zimě po výsadbě chráníme před holomrazy. Sklízíme klasy modrých květů, které rozkvétají v červnu až červenci, někdy i listy. Výrazně aromatická droga používaná v kosmetice, v domácnosti na aromatizaci prádla a do vonných směsí.

    --- VICE INFO ---

    Počet semen v gramu900 (5 g na 1000 rostlin)
    Výsevúnor - březen; skleník; 20 - 25 °C
    Výsadbazáří
    Termín kveteníčerven - červenec
    Sklizeň květů a listůčerven - srpen

     

  • Latinsky: Levisticum officinale Koch.
    Slovensky: Ligurček lekársky

    Libeček je trvalka , kterou pěstujeme jako léčivku, i na koření. Sbíráme nať i semena. Rostlina kvete v červenci až srpnu a pokud sbíráme nať, neměla by kvést. Libeček vyséváme z přímého výsevu do hlubokých vlhkých půd, snáší polostín. Semena zpočátku pomalu klíčí, proto doporučujeme vysévat se značkovací plodinou.

    --- VICE INFO ---

    Počet semen v gramu350
    Výsevbřezen - duben
    Termín kveteníčervenec - srpen
  • Latinsky: Origanum majorana L.
    Slovensky: Majorán záhradný

    Majoránka vyžaduje teplejší polohy a hlinité půdy ve staré síle. Obvykle ji zařazujeme do druhé trati. Nesnáší přímé organické hnojení. Vysévá se buď po špetkách do volné půdy na dobře zpracovaný záhon, nebo se vysazují předpěstované sazenice ve sponu 20 x 15 cm po 15. květnu, 2 – 3 rostliny do hnízda. Je choulostivá na pozdní jarní mrazíky.

    --- VICE INFO ---

    Semena vyséváme jen velmi mělce, opatrně zasypeme zeminou a půdu udržujeme dostatečně vlhkou. Nať sklízíme na počátku kvetení.

     

    počet semen v gramu5000
    výsev    únor – březen
    přímý výsev duben
    výsadba   duben – květen
    spon25 x 15 cm
    sklizeň natěna počátku kvetení v červenci až září     
  • Latinsky: Mentha spicata L.
    Slovensky: Mäta

    Máte je trvalka s rozvětvenými oddenky, ze kterých vyrůstají početné stonky s protistojnými kopinatými listy. Nenáročná na pěstování, velice rychle se rozrůstá. Sklízíme listy před kvetením a sušíme ve stínu při teplotě do 25°C. Skladujeme v suchu a temnu, dobře uzavřenou. Obsahuje mentol, který má široké použití při aromatizaci pochutin. Čaj má protizánětlivé, antiseptické a uklidňující účinky.

    --- VICE INFO ---

    počet semen v gramu10 000 (0,5 g na 1000 rostlin)
    Výsevbřezen - duben; pařeniště, skleník; 15°C
    Výsadbakvěten do sponu 30 x 30 cm
    Přímý výsevduben do řádků 30 cm vzdálených
    Sklizeň listůčervenec - září

     

     

  • Latinsky: Mentha spicata L.
    Slovensky: Mäta klasnatá

    Máta klasnatá je otužilá vytrvalá bylina rozkvétající v létě drobnými nafialovělými květy. Na záhonu je rozpínavá. Má velmi delikátní vůni a chuť a proto najde při vaření mnohého uplatnění. Výborně se s ní dá nahradit bazalka v době, kdy je nedostupná, hodí se do všech jídel s rajčaty. Dodává svěží chuť letním nápojům, koktejlům, ovocným i zeleninovým salátům. Patří do bylinkových másel, k vaječným pokrmům

    --- VICE INFO ---

    a jemné zelenině, do mletých mas či k luštěninám. Má protizánětlivé účinky, používá se proti kožním vyrážkám a revma. Pomáhá při bolestech hlavy a ospalosti. 

     

    počet semen v gramu12 000
    Výsevbřezen - duben
    Výsadbakvěten do sponu 30 x 30 cm
    Přímý výsevduben do řádků 30 cm vzdálených
    Sklizeň listůčerven - srpen

  • Latinsky: Thymus serpyllum L.
    Slovensky: Materina dúška

    Mateřídouška je vytrvalá bylinka podobná tymiánu. Má drobné vejčité lístky s krátkými řapíky. V červnu až v červenci se porosty mateřídoušky ozdobí nachovými až bledě růžovými kvítky. Celá rostlina je silně aromatická, zvláště za slunného počasí. Mateřídoušce se daří téměř všude, ale nejvíce jí vyhovuje suché písčité stanoviště na slunci. Je odolná k vymrzání, nevyžaduje zvláštní péči a na jednom místě vydrží mnoho let.

    --- VICE INFO ---

    Velmi pěkně se vyjímá ve skalce nebo suché zídce. Má příjemnou vůni a mírně nahořklou chuť. Používá se jako koření, zejména sušená. K sušení se sklízí nať před rozkvětem nebo za květu. Suší se snadno, je odolná proti zapaření. Skladujeme ji v dobře uzavíratelných nádobách. Přidává se do různých pokrmů, ale také ji často používáme při zdravotních potížích.

     

    počet semen v gramu6600 – 10 000 (HTS 0,1 – 0,15 g)
    výsev březen - duben  
    výsadbakvěten – červen
    spon   20 x 20 cm
    kvetení červenec – srpen

     

  • Latinsky: Melissa officinalis L.
    Slovensky: Medovka lekárska 

    Meduňka je vytrvalá bylina s čtverhrannou lodyhou a protistojnými vejčitými listy. Sklízíme listy a rychle sušíme při teplotě do 40°C. Siličnatá droga vonící po citrónu s výrazným sedativním účinkem na nervový systém. Uplatňuje se v čajových směsích pro úpravu poruch trávení a u vyčerpanosti spojené s nespavostí.

    --- VICE INFO ---

    počet semen v gramu 1 600
    výsev   březen – duben; pařeniště, skleník; 15°C
    výsadbakvěten ve sponu 30 x 30 cm
    sklizeň natě   červen – srpen
  • Latinsky: Calendula officinalis L.
    Slovensky: Nechtík lekársky

    Měsíček má důležitou roli v preventivní péči o zdraví, plody obsahují měsíčkový olej. Používají se především květy, čerstvé i sušené. Čaj má čistící účinek - potírání plísní bakterií a virů. Antiseptikum, hojení ran. Přináší úlevu u ekzémů, zánětů kůže, uší očí a dásní. Měsíčková mast. Dobře roste v půdě chudé na dusík, neúrodné půdě, na slunečném stanovišti.

    --- VICE INFO ---

    počet semen v gramu150
    přímý výsev duben – červen; 15°C
    spon30 x 25 cm
    termín kveteníod června do zámrazu
  • Latinsky: Silybum marianum ( L.) Gaertn.syn.Carduus marianus L.
    Slovensky: Pestrec mariánsky

    Ostropestřec je jedno až dvouletá bodlákovitá bylina, 50 – 100 cm vysoká s bíloskvrnitými trnitými listy a purpurovými květy, které kvetou od července do září. Od září do října sklízíme zralé plody obsahující olej a směs flavonoidů. Využívá se při chorobách jater (obnovuje poškozenou tkáň) a žlučníku.

    --- VICE INFO ---

     

    počet semen v gramu26 – 30  
    přímý výsevúnor - duben  
    spon40 x 40 cm  
  • Latinsky: Artemisia dracunculus L.
    Slovensky: Palina dračia

    Pelyněk je trvalka s úzkými listy. Vyžaduje dobře propustnou půdu a upřednostňuje slunné stanoviště. Nať sklizená před kvetením se používá k okořenění salátů. Podporuje trávení a chuť k jídlu.

    --- VICE INFO ---

     

    počet semen v gramu5 000
    výsev    březen – duben
    přímý výsevduben – květen do řádků 35 – 40 cm
    výsadbakvěten – červen
    sklizeň natě červenec – září
  • Latinsky: Alcea rosea L.
    Slovensky: Topoľovka ružová

    Proskurník je dvou až víceletá rostlina dorůstající výšky až 2 m, vytvářející v prvním roce přízemní růžici listů. Ve druhém roce vyhání až 2 m vysokou květní lodyhu, na níž rozkvétají velké černofialové květy mající až 10 cm v průměru. Kvete druhým rokem od června do září. Topolovka vyžaduje teplejší polohy chráněné před větrem. Daří se jí na půdě hluboké a bohatě zásobené živinami a humusem.

    --- VICE INFO ---

    Květy s kalichy sklízíme ihned, jak rozkvetou (červen) a to nejméně jednou za dva dny. Uštipujeme těsně pod kalichem a to za plného rozkvětu. Nejlépe je sbírat květ v dopoledních hodinách po opadnutí rosy. Působí protizánětlivě a mírně projímavě. Chladí a uklidňuje sliznice, pomáhá při podráždění úst, hltanu, žaludku, střev a také při zánětech krčku močového měchýře. Užívá se např. při bronchiálním zánětu nebo chronickém zánětu žaludku a střev. Má také využití v potravinářství a lihovarnictví jako tmavopurpurové barvivo.

    počet semen v gramu130
    výsev    březen – duben
    přímý výsevduben – květen do sponu 60 x 60 cm
    výsadba  květen – červen
    sklizeň natěčervenec – srpen

     

     

     

  • Latinsky: Rosmarinus officinalis L.
    Slovensky: Rozmarín

    Rozmarýn je stálezelený polokeř s tuhými čárkovitými listy. V našich podmínkách nepřezimuje, pěstujeme ho v nádobách. Listy s nejmladšími částmi výhonů se používají jako koření do salátů a pro přípravu masa. Čaj má uklidňující účinky.

    --- VICE INFO ---

    počet semen v gramu800
    výsev   únor – březen; skleník; 20°C
    výsadba červen
    spon30 x 30 – 40 cm
    sklizeň natěčervenec – září

     

  • Latinsky: Origanum heracleoticum L.
    Slovensky: Grécke oregano

    Řecké oregano je vytrvalá rostlina, vhodná na skalky, suché zídky nebo do volných trvalkových výsadeb. Tvoří vzpřímené nebo poléhavé keříky. Má ráda písčitohlinitou alkalickou půdu. Vyhovuje jí slunné a chráněné stanoviště, ale snáší i polostín a stín. Vysévá se zjara a kvete v červenci až v září. Mladé lístky a špičky výhonů se mohou otrhávat podle potřeby průběžně po celé léto.

    --- VICE INFO ---

    K sušení sklízíme kvetoucí nať, kdy rostlina obsahuje nejvíce silice s velmi příjemnou vůní. Nať se seřízne v délce 15 – 20 cm a můžeme ji sušit ve slabší vrstvě nebo zavěšenou ve stínu na vzdušném místě. Má specifickou chuť i mírně peprné aroma. Sušenou nať používáme v kuchyni i v léčitelství.

     

    počet semen v gramu11 000 – 12 500 (HTS 0,08 – 0,09 g)
    výsevbřezen – duben 
    výsadbakvěten – červen
    spon   40 x 30 cm
  • Latinsky: Satureja hortensis L.
    Slovensky: Saturejka záhradná

    Saturejka je nízká letnička s keříčkovitým habitem a čárkovitými protistojnými listy. Sklízíme nezdřevnatělou nať a sušíme ve stínu při teplotě do 35°C. Používá se do čajových směsí na regulaci zažívání a ke kořenění salátů, masa a fazolových pokrmů.

    --- VICE INFO ---

     

    počet semen v gramu1 400
    výsev      březen – duben
    přímý výsev duben – květen do řádků 30 cm
    výsadba květen
    spon30 x 20 cm
    sklizeň natěčervenec – září
  • Latinsky: Směs koření
    Slovensky: Zmes korenia

    Vyséváme v březnu až dubnu do pařeniště nebo skleníku, po vzejití přepichujeme do sponu 3 x 3 cm.
    Obsahuje: kopr, koriandr, bazalku červenou a zelenou, anýz, tymián.

    --- VICE INFO ---

     

  • Latinsky: Stevia rebaudiana (BERTONI) HEMSL.
    Slovensky: Stévia cukrová

    Stévie je bíle kvetoucí světlomilná tropická letnička (při správném zimování lze udržovat jako trvalku) dorůstající 70 cm s doloženými léčivými účinky a vysokou sladivostí (250 – 300 x sladší než sacharóza). Látka – glykosid – je stálý za tepla, nemění pH a nekvasí. Využívá se čerstvá i sušená: nekalorické sladidlo pro tekutiny i pokrmy, zvyšuje produkci insulinu a tím napomáhá ke snížení projevů

    --- VICE INFO ---

    cukrovky (diabetes mellitus II.), snižuje projevy pálení žáhy, zlepšuje trávení.

    Způsoby zpracování:

    Sušení: na vzdušném suchém místě, nejlépe části rostli zavěsit a následně po dokonalém vysušení rozdrtit.
    Za čerstva : výluhy a extrakty (1 kapka extraktu = 1 větší kostka řepného cukru) , kterými přislazujeme tekutiny a pokrmy (vhodné i do těst) nebo lze lístky, ale také části rostliny, přímo přidávat do tekutin i pokrmů (nařezané na menší kousky) a konzumovat. Či vývar z byliny nebo najemno rozdrcené lístky bez řapíků.
    Pěstování: vhodná pro pěstování v nádobách na větrem chráněných stanovištích. Snáší letnění, ale lépe roste ve skleníku či fóliovníku. Pod 10°C zastavuje růst a při 5°C rostlina vadne. Zaštipování vrcholových výhonů podporuje větvení a obrůstání. Výhony lze již sklízet jakmile dosáhnou 40- 50 cm a krátíme je na cca 20 cm, další sklizeň může následovat za 2-3 měsíce, v závislosti na přírůstcích. V případě pěstování ve skleníků stevie rychleji obrůstá. Z jedné rostliny lze získat az 0,5 kg sušeného materiálu ! Na podzim listy žloutnou a opadají.
    Přezimování: rostlinu sestřihneme po opadání listů na 10- 15 cm nad zemí a zimujeme ve vzdušné místnosti při teplotě 8-14°C, substrát by neměl úplně vyschnout. Přezimují jen kořeny. Rostlina při zimování vytváří v půdě mnoho nových výhonů, proto je vhodné ji na jaře přesadit do větší nádoby. Po vyrašení prvních výhonů začínáme přihnojovat.

     

  • Latinsky: Salvia hispanica
    Slovensky: Šalvia hispánska

    Šalvěj hispánská neboli CHIA pochází z horských oblastí Střední Ameriky. Je to nejen krásná dekorativní rostlina, ale i rostlina s koncentrací síly a energie. Dosahuje výšky okolo 1 metru a kvete modrými až fialovými kvítky.  Šalvěj hispánská je pěstovaná především pro svá zdravá semínka. Chia semínka v sobě koncentrují vysoké množství zdraví prospěšných látek, např. omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, vlákninu, antioxidanty a vápník. Díky svým výživovým vlastnostem jsou řazena mezi superpotraviny.

    --- VICE INFO ---

    počet semen v gramu
    výsevbřezen – duben; skleník; 18°C
    výsadbakvěten – červen ve sponu 40 x 40 cm
    sklizeňkvěten – srpen
  • Latinsky: Salvia officinalis L.
    Slovensky: Šalvia lekárska

    Šalvěj je vytrvalý polokeř s metlovitě rozvětveným stonkem a oválnými našedlými listy. Vyžaduje propustnou půdu a slunné stanoviště. Sklízíme listy s nejmladšími částmi výhonů. Používá se jako koření, odvar má protizánětlivé a dezinfekční účinky, snižuje hladinu cukru v krvi a používá se jako podpůrný lék při cukrovce.

    --- VICE INFO ---

    počet semen v gramu120 
    výsevbřezen – duben; skleník; 18°C
    výsadbakvěten – červen ve sponu 40 x 40 cm
    sklizeň natě květen – srpen
  • Latinsky: Echinacea purpurea (L.) Moench.
    Slovensky: Echinacea purpurová

    Třapatka je mohutná trsnatá trvalka původem z Ameriky. Její šťáva může způsobit místní znecitlivění, proto byla používaná Indiány při poranění nebo kousnutí hmyzem, dokonce i jako protijed při uštknutí chřestýšem. Vnitřně ji Indiáni používali při kašli, bolestech hlavy a břicha a na zduřené uzliny. Tato léčivka obsahuje látky tlumící bolest a zabraňující infekcím, účinně hubí bakterie a plísně. Používá se k přípravě

    --- VICE INFO ---

    dezinfekčních mýdel a antiseptických mastí na rány. Čaj z třapatky zvyšuje celkovou odolnost těla a čistí krev. Rostlina je vysoká 80 cm, kvete od poloviny léta purpurově červenými květy. Nejlépe se jí daří na slunci, v humózní a propustné půdě. Rostliny jsou silné a odolné vůči suchu.

    počet semen v gramu320
    výsevúnor – duben; skleník, pařeniště; 20°C
    výsadba květen až červen ve sponu 40 x 30 cm
    termín kvetení červenec až září

     

     

  • Latinsky: Hypericum perforatum L.
    Slovensky: Ľubovník bodkovaný

    Třezalka je vytrvalá bylina rozšířená v Evropě, Asii a Severní Americe. Lodyha je dvouhranná, lysá, větvená. Listy jsou vstřícné, přisedlé, podlouhle vejčité až kopinaté, tečkované. Květy jsou žluté v bohatých latách. Plod je trojpouzdrá tobolka. Semena vyséváme od února do dubna na povrch substrátu. Nezasypávejte, světlo podporuje klíčení. Rostliny přesazujeme do prokypřené půdy v dubnu až červnu (spon 30 x 30 cm).

    --- VICE INFO ---

    Sbíráme nať a květ v červnu až červenci následujícího roku.

      

    počet semen v gramu7 000 – 8 000
    přímý výsevúnor – duben
    spon30 x 30 cm
    sklizeň natěčerven – červenec následujícího roku

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  • Latinsky: Thymus vulgaris L.
    Slovensky: Dúška tymiánová

    Tymián je nízký rozvětvený polokeř s protistojnými čárkovitými listy. Sklízíme nať na počátku kvetení a sušíme při teplotě do 35°C. Jako koření se přidává do polévek, omáček a k přípravě uzenin a ryb. Podporuje a upravuje trávení.

    --- VICE INFO ---

     

    počet semen v gramu3 000 
    výsevbřezen – duben; skleník; 18°C
    výsadbakvěten – červen ve sponu 20 x 20 cm
    sklizeň natěčervenec – srpen
  • Latinsky: Epilobium parviflorum
    Slovensky: Vrbovka malokvetá

    Vrbovka je keříčkovitá trvalka až 80 centimetrů vysoká s malými, světlefialovými až růžovými květy. Daří se jí na vlhkých stanovištích. Nadzemní část rostliny sbírejte krátce před květem a během květu. Sušte ji na teplém, ale stinném místě. Kvete od července do září. Vrbovka se v lidovém lékařství používá k léčení prostatických potíží. Sitosterin, který obsahuje, má protizánětlivé účinky a usnadňuje

    --- VICE INFO ---

    vyprazdňování moči při benigním (nezhoubném) zvětšení prostaty. Vodný extrakt je doporučován pro hojení zevních poranění. Sušenou nať (2 g ve formě nálevu, 150-ti ml vroucí vody zalít dávku drogy a po deseti minutách scedit) pít třikrát denně.

     

    počet semen v gramu1 400
    výsev   březen – duben
    přímý výsevduben – květen do řádků 30 cm
    výsadba květen
    spon30 x 20 cm
    sklizeň natěčervenec – září
  • Latinsky: Hyssopus officinalis
    Slovensky: Yzop lekársky

    Yzop je medonosná trvalka, kterou pěstujeme pro kvetoucí nať. Tvoří 20 – 60 cm vysoký polokeř, kvete v červenci až září drobnými modrými květy. Na stanovišti vydrží 5–6 let. Používá se jako koření do polévek a omáček, k dochucení salátů a pokrmů z masa stačí jen několik drobně nakrájených lístků. Jako léčivka napomáhá při léčení poruch zažívání, zvyšuje obranyschopnost a chuť k jídlu.

    --- VICE INFO ---

    Vonné silice mají antiseptický účinek. Vysévá se přímo na stanoviště v dubnu nebo se předpěstovává. Vyžaduje lehčí vápenité půdy a slunné chráněné polohy.

     

    počet semen v gramu860                                                                                                  
    výsev březen – duben
    výsadba květen – červen
    spon  50 x 30 cm   
    termín kveteníčerven – srpen
na stránku
Zobrazeno 61 – 64 z 64 položek