Přihlášení

 




  • BLACK OPAL
  • INDIGO ROSE
  • LIMMETO F1
  • SWEET APERITIF
  • BLACK FROM TULA
  • TASTIER F1
  • WILD TOMATO
  • GIGANTOMO F1
  • BIG MAMA F1

  • BHUT JOLOKIA
  • CHEIRO ROXA 1
  • FATALI YELLOW
  • HABANERO ORANGE
  • PEITO DE MOCA
  • PIMENTA DIOMAR
  • ROCOTO
  • TABASCO
  • BAHMANIAN GOAT



Zdraví z rostlin
Ředkvičky

27.11.2012 Ředkvičky

V ředkvičkách najdeme bohatý zdroj vitaminu C, ochránce naší imunity a důležitého antioxidantu, jež chrání buňky lidského těla před volnými radikály. Další nadmíru prospěšnou látkou v této zelenině je kyselina listová. Ta je nezbytná pro zdravý vývoj plodu v matčině lůně, pro děti v době růstu a pro dospělé. Hraje stěžejní roli jak pro pevné nervy, tak celkovou fyzickou i mentální kondici. Ředkvičky jsou také bohaté na selen, další antioxidant, který naše tělo zbavuje těžkých kovů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro plodnost mužů. Dále obsahují např. vápník, hořčík a draslík.


V ředkvičkách jsou ale ve vysoké míře zastoupeny další, našemu zdraví velice prospěšné látky - hořčičné oleje, které si tato zelenina produkuje ke svojí vlastní ochraně proti škůdcům a nebezpečným mikroorganismům.

Hořčičné oleje dodávají ředkvičkám onu typickou, štiplavou chuť. Jejich role je pro samotnou rostlinu velmi významná, jsou jejím ochranným štítem proti napadení vetřelci zvenčí. Stejně tak působí i v našem těle - zabíjejí bakterie a plísně na našich sliznicích. V našem trávicím traktu se při nesprávném stylu stravování a infekcích rozmnožují bakterie a plísně, které nám mohou způsobovat řadu problémů -nadýmání, střevní a žaludeční potíže, průjmy apod. Pravidelnou konzumací ředkviček můžeme tyto přemnožené kultury účinně likvidovat a zabraňovat jejich dalšímu množení.
 


... další aktuality.