Přihlášení

 




  • BLACK OPAL
  • INDIGO ROSE
  • LIMMETO F1
  • SWEET APERITIF
  • BLACK FROM TULA
  • TASTIER F1
  • WILD TOMATO
  • GIGANTOMO F1
  • BIG MAMA F1

  • BHUT JOLOKIA
  • CHEIRO ROXA 1
  • FATALI YELLOW
  • HABANERO ORANGE
  • PEITO DE MOCA
  • PIMENTA DIOMAR
  • ROCOTO
  • TABASCO
  • BAHMANIAN GOAT



Slovo aktuálně
Papriky čínské (Capsicum chinense)

28.11.2013 Papriky čínské (Capsicum chinense)

Obliba pálivých jídel a závislost na kapsaicinu jako zdroji pálivosti, se šíří po celém světě. Ani Česku se tento „nešvar“ nevyhnul. Podívejte se na diskuse na internetu a zjistíte, že odnož celosvětové komunity lidí, kteří milují silně a extrémně silně pálivé pokrmy, vzniká i v Čechách. Tyto lidé jsou svým způsobem specifičtí v tom, že si svůj zdroj pálivosti – papričky, chtějí vypěstovat sami. A samozřejmě hledají ty odrůdy, které jsou nejpálivější. Guinessova kniha rekordů nezůstala stranou tohoto trendu a pravidelně uveřejňuje odrůdy s nejvyšší pálivostí. Dlouho to byla NAGA JOLOKIA, pak BHUT JOLOKIA a dnes je za nejpálivější považována odrůda TRINIDAD MORUGA SCORPION. Nutno ale říci, že výsledky těchto organoleptických testů pálivosti vždy závisí na laboratoři, která je zpracovává a na dobrovolnících, kteří se účastní testu. Někdy se mohou výsledky lišit o desítky procent.
Platí ovšem, že papričky s pálivostí kolem 1.000.000 SHU patří do světové extratřídy. Co vlastně znamená pojem „milión SHU“? Je to množství jednotek pálivosti, které dané paprika obsahuje. Pro vaši představu – vzorek, u kterého je deklarována tato pálivost i při naředění 1:1.000.000 je stále organolepticky pálivý a dobrovolníci v něm tuto pálivost statisticky zaznamenali. Když jednu kapku tohoto extraktu rozpustíte v miliónu kapek vody, stále pálivost zaznamenáte.

Všechny papričky, které se umísťují na prvních příčkách řebříčků pálivosti, patří k druhu parika čínská - Capsicum chinense. Tyto papričky ovšem nepochází z Číny, jejich vlastí je, tak jako u všech paprik, střední Amerika. K omylu s původem došlo v 18. století, kdy tento druh jako první mylně popsal holandský botanik N.J. von Jacquin.
Capsicum chinense je subtropickým druhem, který v optimálních podmínkách vydrží na stanovišti několik let. Rostliny jsou citlivé na mráz, proto jsou u nás pěstovány jako jednoleté. 3 - 5 cm dlouhé, visící plody jsou vysoce dekorativní. Dle kultivaru mohou být v červené, oranžové i žluté barvě. Rostliny papriky čínské jsou ideální pro malé zahrádky, balkóny a terasy. Jsou nižší, kompaktní, s téměř vodorovně položenými výhony. Perfektně reagují na pěstování v samozavlažovacích truhlících. Z jednoho truhlíku se 2 – 3 rostlinami vypěstujete několik desítek plodů, které stačí k zásobení kapsaicinem pro velice velkou rodinu na celý rok. Velkou výhodou truhlíku je jeho mobilita. Na podzim, před příchodem prvních mrazů budete mít na rostlině spoustu zelených, ještě nedozrálých plodů. Přenesením truhlíku do interiéru prodloužíte vegetační sezónu, dobu sklizně a zvýšíte úrodu.
Pálivou klasikou z druhu C. chinense je HABANERO, s pálivostí kolem 300.000 SHU. Plody jsou menší, 3 – 4 cm dlouhé, na povrchu minimálně zvrásněné. Jejich výhodou je poměrně silná, dužinatá a šťavnatá stěna plodu.
Odrůd papriky čínské se po celém světě pěstují desítky. My jsme letos pro vás odzkoušeli 7 z nich  - NAGA MORICH, NAGA VIPER, TRINIDAD SCORPION, TRINIDAD SCORPION 7 POD, JAMAICAN HOT YELLOW, BHUT JOLOKIA, 7POT – 7POD a MARABA ORANGE.
Osiva těchto odrůd se brzo objeví v našem e-shopu
NAGA MORICH je jednou z nejpálivějších papriček současnosti s pálivostí vyšší než 1 milion SHU. Odrůda pochází ze severovýchodní Indie a Bangladéše. Plody jsou tenkostěnné, protáhlé, zrající ze světlezelené do červené barvy.

TRINIDAD SCORPION

Za pálivost paprik je odpovědný alkaloid capsaicin. Podporuje zažívání – zlepšuje sekreci žaludečních šťáv a prokrvuje sliznice. Podle posledních výzkumů je tato látka úhlavním nepřítelem nasycených mastných kyselin, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Předpokládá se, že menší počet chorob srdce a cév u jižanských národů souvisí právě s účinkem kapsaicinu při vysoké konzumaci ostrých jídel kořeněných chilli papričkami. Lékařské studie v posledních letech potvrdily vliv capsaicinu na zmírnění projevů artritidy, na snížení srážlivosti krve a tím snížení nebezpečí infarktu, na snížení příznaků lupénky. Pouze na začátku jsou práce ověřující vliv capsaicinu na potlačení zhoubného bujení. 

 


... další aktuality.