šťavnaté a křupavé listy
  
MINIKOTyp ledového salátu pochází z USA, kde byl vyšlechtěn koncem 19. století z odrůdy „Neapolský“. Zde je i nejvíce rozšířen a téměř vytlačil odrůdy „máslového“ typu. Ledový salát patří zatím u nás k nedoceněným zeleninám, i přes nesporné dobré vlastnosti - lepší uchovatelnost bez vlivu na chuť, menší náchylnost k vadnutí, vynikající křehkost a výborná chuť. Vzhledově se podobá hlávkovému salátu, ale listy jsou tužší a drží pevněji u sebe. Jeho chuť je nasládlá, výborně se hodí nijak neupravený rovnou ke konzumaci (zálivka chuť ledového salátu narušuje). Nutriční hodnota odpovídá hodnotám salátu hlávkového. Obsahuje více vody a méně vlákniny, z čehož pramení jeho křehkost a jemnost.

Ledový salát chutná báječně v kombinaci s kousky tuňáka nebo smíchaný s kuřecími kousky a rajčetem.

MAXIMO je polopozdní ledový salát s velkými manžetovými listy a mohutnými hlávkami volnější skladby, které se po uříznutí snadno rozebírají na jednotlivé listy. Listy jsou matně zelené barvy, téměř bez vroubkování. Vyžaduje spon minimálně 30 x 30 cm a dostatek vláhy, zejména v období intenzivní tvorby hlávek. Odolnost proti vybíhání hlávek je vysoká.

MAXIMO

Netypicky žlutozelené a jemně bublinaté listy, to je LEDANO. Velmi raná odrůda ledového salátu určená pro jarní i podzimní pěstování. Vyznačuje se nezvykle křehkými listy. 

Novinkou v ledových salátech je poloraný ledový salát s velkými hlávkami kulovitého až oválně kulovitého tvaru se středním manžetovým listem MEDIMO. Hlávky jsou odolné vůči přehřívání a zahnívání, lze je s úspěchem pěstovat v letním období.  

MINIKO je velmi raný ledový salát tvořící menší, ale velmi pevné kompaktní hlávky s malými manžetovými listy. Lze jej proto pěstovat i při sponu 25 x 25 cm a je určen pro zahrádkáře, kteří ocení jeho vynikající chuť a extrémní odolnost proti vybíhání. Jakmile se začnou tvořit hlávky, zalévejte jej méně často a výhradně ráno. Předejdete tak vnitřnímu zahnívání.

MINIKO

Ledové saláty můžeme pěstovat přes celé vegetační období. Od března vysazujte předpěstovanou sadbu pro letní sklizně, pro podzimní sklizně vysévejte přímo od poloviny července až do poloviny srpna. Vegetační doba je 70-90dní podle odrůdy a vegetačního období.

TIP: vzhledem k velmi uzavřené hlávce jsou ledové saláty citlivé k vnitřnímu zahnívání, které je často způsobené přehřátím – zapařením. Proto doporučujeme v období intenzívního slunce stínění, kde se velmi osvědčilo zastínění rašlovým pytlem.